A többi néma csend… ?

5
8915
Réfi Zsuzsanna

Hogyan tovább Duna Szimfonikus Zenekar?

“Egy megújulni képes, egyedi feladatokat is ellátni képes zenekarról van szó “- nyilatkozta egy korábbi, tavaly őszi interjúban Szklenár Ferenc, az együttes művészeti vezetője. A beszélgetés annak apropóján is készült, hogy ebben a szezonban ünnepli a társulat a 60. születésnapját. A mostani hírek szerint azonban a jubiláló együttes 2021. május 31-én meg is szűnik… Legalábbis azt az értesítést kapták december 23-án a muzsikusok, hogy Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter Alapítói Határozatában többek között erről is döntést hozott. Hogy a Duna Szimfonikusok jövője bizonytalan, arról az utóbbi években többször hallhattak már a magyar zenei élet résztvevői. A mostani határozat előzményeit és az együttes előtt álló lehetőségeket összegezzük, aggódva a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének egyik régi tagjáért.

Az elmúlt 20 évben többször esett szó a Zenekar újságban arról, hogy veszély fenyegeti az akkor négy évtizedre visszatekintő, s a Belügyminisztérium fenntartásában működő együttest. Ez a helyzet pedig az utóbbi években ismét, többször is előállt, a zenei körökbe folyamatosan érkeztek az erről szóló, különféle híradások. Főként akkor vált egyértelművé, hogy a zenekar léte is veszélybe kerülhet, amikor kiderült, az együttesnek előbb-utóbb ki kell költöznie az addig otthonaként és hangverseny helyszíneként szolgáló Duna Palotából. Először arról röppentek fel hírek, hogy az EMMI – hiszen az utóbbi években a BM-től ehhez a minisztériumhoz került a fenntartói szerep – szeretné összevonni a Duna együttesét a MÁV Szimfonikusokkal. Ezt az elképzelést egyik társulat sem támogatta, de amikor az is világossá vált, hogy az egyesített zenekar fenntartásához a MÁV költségvetését még 500 millió forinttal kellene kiegészíteni, az ötletet elvetették.
Tavaly ősszel aztán a minisztérium körlevelet küldött a szimfonikus zenekarok vezetőinek, arra kérve őket, hirdessenek próbajátékot és vegyék át a Duna muzsikusait. Az igazgatók azonban nem nagyon tudtak állásokat kínálni, sehol sem akadt betöltendő zenekari státusz, így ez az elképzelés is elhalt.

Ilyen előzmények után érkezett a hír 2020. december 23-án arról, hogy Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter Alapítói Határozatában többek között arról döntött, hogy a Duna Szimfonikus Zenekar 2021. május 31-vel szűnik meg…

Társegyüttesük – a Duna Művészegyüttes, amellyel az utóbbi évtizedekben együtt tartoztak a Duna Palota Nonprofit Kft kötelékébe – helyzete a hírek szerint kedvezőbb, még annak ellenére is, hogy nekik szintén ki kell költözniük a Duna Palotából. A társulatnál megmaradtak az adminisztrációt végző munkatársaik, emelték a táncosok bérét, s kaptak emellett már próba- és előadáshelyszínt is.
De hogy mi lesz a Duna Szimfonikus Zenekarral? A hírek szerint a korábbi egyeztetéseken az az elképzelés is elhangzott, hogy mindez nem jelentené feltétlenül az együttes tényleges megszűnését, hiszen egyesületként is folytathatják a munkát. A zenekarnak szánt 150 millió forintos állami támogatást megkapnák ebben a formában is, a hangszerparkot pedig nekik ajándékozza a vagyonkezelő.

Ez az összeg azonban nem elegendő ahhoz, hogy a 45 muzsikusnak továbbra is megmaradjon a főállása. Ennyi pénz ugyanis csak szűkösen elegendő az együttes bérére, ráadásul otthonuk elvesztése miatt a jövőben próbatermet kell bérelniük, s a hangversenyhelyszínért is minden fellépés során fizetniük kell. Arról nem is beszélve, hogy a koncerteknek is megvan a maga, nem is kicsi költsége. A Duna Szimfonikusok ennek ellenére is tele vannak tervekkel a 61. szezonra is. Találtak már megfelelő próbatermet, a XIII. kerületi Láng Művelődési Házat, s koncerthelyszínek terén is remek és rendhagyó elképzelésekkel rendelkeznek. Tudják azt is, belvárosi törzsközönségük követné őket számos terembe. Persze azért abban is bíznak, hogy a Duna Palota továbbra is a kultúra helyszíne marad, és majd ismét visszatérhetnek a Zrínyi utcai épületbe, legalább a koncertjeikkel. Szeretnék továbbra is – ahogy az elmúlt években tették – ellátni a regionális feladatokat, mert azt tapasztalták, rajtuk kívül kevesen viszik el az élő zenét a legeldugottabb településekre.
Ahhoz azonban, hogy ilyen feltételekkel is működni tudjanak a jövőben, a felkínált támogatás háromszorosára volna szükség… No meg persze biztosítékra, hogy ezt az összeget nem csupán egyszer, hanem minden évben megkapják.

Vagy pedig egy zenekar eltűnik a zenei palettáról. Egy hat évtizede a kultúráért dolgozó, jelentős publikummal, egyedi arculattal rendelkező, az évtizedek során számtalanszor megújuló, összeszokott, komoly repertoárral bíró együttes, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének tagja.

Kapcsolódó:

Consummatum est!