Magyar Régizenei Központ alakul Haydneum néven

0
352

Megtartották a Haydneum – Magyar Régizenei Központ megalakulásáról szóló sajtótájékoztatót.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a központot bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a kormány a források biztosításával támogatja az intézmény létrehozását a klasszikus régizene kutatására, bemutatására, valamint megismertetésére.
A központ létrehozása összekapcsolódik egy térségfejlesztési programmal, Eszterháza fejlesztésével is, így a magyar zene bemutatására Nyugat-Európa számára is egy méltó helyszínen nyílik majd lehetőség. Kiemelte, hogy a magyar történelmi múltra visszatekintve Eszterházánál nem lehet méltóbb helye a Haydneumnak.
A Haydneum a régizene értékeinek magyarországi támogatását, valamint a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár népszerűsítését tűzte ki célul.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke elmondta: a létrejövő intézménynek „két arca” lesz: a magyarországi régizene-játszás támogatása, valamint a zenetudományi kutatás.
A Haydneum első küldetése a zenei közeg újjáélesztése és a Magyarországon, korabeli hangszereken játszott barokk és klasszikus repertoár jelenlétének rendszerbe szervezése. A fiatal kutatók, zenészek nevelése és oktatása szakmai gyakorlatok, mesterkurzusok, képzések és ösztöndíjak formájában fog megvalósulni. A régi hangszerek felújítása és kópiák készítése, amelyek hazai intézményekbe kerülnek, a tevékenység másik fontos része lesz. A Haydneum támogatja továbbá a régizenét népszerűsítő magyarországi helyszínek, fesztiválok, együttesek kezdeményezését.

Felfedezésre vár az 1630 és 1830 közötti időszak zenei anyaga, magyar, magyar származású vagy itt tevékenykedő külföldi zeneszerzők művei, rejtőző kincsek, kották, publikálatlan kéziratok kutatása. A magyar vonatkozású barokk és bécsi klasszikus zenei élet szakembereit összefogó tudományos bizottság irányításával a kutatást tanulmányi területek, valamint többéves kutatási projektek formájában szervezik meg.
A zenei örökség érdekében végzett munka a koncerteken, előadásokon szólal meg a nagyközönség előtt. A Haydneum rezidens együttesei, Vashegyi György által alapított Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar népszerűsítik majd a kutatásból és a kiadásból származó műveket.

A nyitófesztivált október 4. és 6. között rendezik Budapesten, a hangversenyeknek a Zeneakadémia, a Müpa, a Karmelita rendezvényterem és az V. kerületi Egyetemi templom ad helyet. (MTI)

Bövebben: https://haydneum.com/