ÍRORSZÁGBAN ALAPJÖVEDELMET KAPHATNAK A MŰVÉSZEK

0
191

Egy kísérleti projekt keretében 2000 művész három éven keresztül heti 325 eurós alapjövedelemben részesül. A 105 millió eurós programra több mint 9000-en jelentkeztek – közülük véletlenszerűen választották ki, hogy ki részesülhet a pénzből. Írország nincs egyedül a projekttel. Németországban a My Basic Income egyesület havi 1000 eurót ad egy évre feltétel nélkül. A Német Gazdaságkutató Intézettel (DIW Berlin) közösen végzett hosszú távú tanulmányért 122 véletlenszerűen kiválasztott személy három éven keresztül havi 1200 eurót kap.
Háromnegyedük az elfogadási határ alatt élt. „A Visual Artists Ireland tanulmánya kimutatta, hogy Írországban az összes művész körülbelül háromnegyede már a szegénységi küszöb alatt élt a világjárvány előtt”. A most alapjövedelemben részesülők sokféle területen dolgoznak. 707 díjazott képzőművész, plusz 584 zenész, de vannak közöttük filmművészek, írók, színészek, táncosok, koreográfusok, cirkuszi művészek és építészek is. Nem volt rászorultsági vizsgálat, a jelentkezők más bevételre is szert tehetnek. Az ír művészek elvileg adómentesen dolgozhatnak – feltéve, hogy nem keresnek többet évi 50 ezer eurónál.
Maureen Kennelly, a Művészeti Tanács elnöke azt mondta az Irish Timesnak, hogy ez egy „igazán történelmi nap” és „szeizmikus ugrás”, amelyre az ír művészeti szcéna évek óta várt. Ezt a fejleményt a világjárvány a maga sürgősségében ösztönözte. „A projekt valóban annak a jele, hogy Írország értékeli művészeit, és emberi jogként tekint a kulturális kínálatra” – mondta Kennelly. Siker esetén a projekt bővíthető. (forrás: monopol-magazin.de)