Elhunyt Lukácsházi Győző tubaművész, a Bonbon és a Tóbiás matiné megálmodója

0
238

Július 26-án, életének 69. évében, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Lukácsházi Győző tubaművész, zenei ismeretterjesztő, műsorvezető, a Bonbon matiné megálmodója.

Lukácsházi Győző 1953. szeptember 6-án születetett. A győri Liszt Ferenc Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult tubázni és csellózni. Tuba-kamaraművész és tanári diplomáját 1979-ben a Zeneakadémia tuba tanszakán szerezte.
Játszott a Magyar Állami Operaház zenekarában, tagja volt a Vám- és Pénzügyőrség Zenekarának, majd 1983-tól a Budapest Ragtime Band vezetője lett. Ezt követően a Magyar Rádió szerkesztőjeként dolgozott, ahol később a Könnyűzenei Produkciós Szerkesztőség vezetője lett. Később a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatójaként is egyik legfontosabb feladatának tekintette a zenei ismeretterjesztést az óvodás és iskoláskorú gyermekek számára.
Rádiós szerkesztő és műsorvezetői munkái között találjuk a Verkli és a Világzene Magazin című műsorokat, a Bartók Rádióban vezette a Muzsikáló Reggelt, majd elindult a Tóbiás matiné, valamint a Partitúra című, gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő sorozata.

Fő tevékenységének mindemellett a Bonbon matinék szerkesztését és műsorvezetését tartotta, amely az elmúlt évtizedekben több ezer gyereket vezetett be a koncerttermek világába a legrangosabb zenei produkciókon keresztül. Háromszoros nívódíjas, kétszeres Artisjus-díjas, eMeRTon- és Bánffy Miklós-díjas művész volt.