83 ÉVES KORÁBAN ELHUNYT SZABÓ VILMOS TUBAMŰVÉSZ

0
49

Szabó Vilmos 1940. május 26-án született Bicskén. 1953-ban, 13 évesen kezdett tubázni. Édesapja, Szabó János, a gánti Bányász Fúvószenekar karnagya volt az első tanára. – művész-tanári diplomáját 1964-ben szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneakadémián. 1966-tól 40 évig a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának szólamvezető tubása volt, 2007-ben vonult nyugdíjba.

A Rádiózenekar mellett sok kamaraegyüttes tagja, ebből kettőnek, a Modern Rézfúvós Együttesnek és a Pro Brass osztrák-magyar együttesnek alapító tagja, valamint magyarországi szervezője és menedzsere is volt. Többedmagával 1993-ban megalapították a Magyar Harsona-Tuba Szövetséget, melynek 2013. évi megszűnéséig váltakozva elnöke/alelnöke volt.

Díjai, kitüntetései: Rádiózenekarral Bartók Béla–Pásztory Ditta-díj, Artisjus-díj, Rádiós Nívódíj, Az Év Zenekari Művésze díj. A Modern Rézfúvós Együttessel Premio di Ancona Abszolút első díj, Artisjus díj. A Pro Brass Együttessel Felső-Ausztria Kulturális Miniszterének Nagydíja. Tubaművészként A Nemzetközi Tuba és Eufónium Szövetség Életműdíja (ITEA) – 2004, A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt – 2010.

Hőna Gusztáv emlékező sorai:

Elment egy barát, egy kolléga egy kamarazene társ. Közel 40 év, ennyit adott nekünk a sors együtt. Együtt, szinte mindig. Együtt a Rádiózenekarban néha egymás mellett, néha egy- két székkel arrébb, a szólam beosztástól függően, de Ő mindig ott a helyén, a legszélén a rézfúvós szólam alapján a Tuba helyén.
Együtt a sörözőben egy -egy jó próba, koncert után. Együtt a Modern Rézfúvós Együttesben, amit 1974-ben együtt alapítottunk. Együtt Olaszországban egy kamarazenei versenyen, amit abszolút első hellyel meg is nyertünk. Együtt a turnékon a buszon a szállodákban, mindig, mindenhol együtt. Együtt a Pro Brass osztrák-magyar együttesben közel 20 évig. Együtt 5 amerikai turnén, a repülőn, a kis buszokon, végigjárva egész Amerikát. Együtt a koncertek utáni beszélgetésekben.
Együtt családi ünnepeken. Igen, együtt, szinte mindig!
Valami megszakadt, Ő most egyedül ment el. Hosszú az út, vagy rövid, nem tudni, mikor leszünk újra EGYÜTT!