Kihirdették a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny győzteseit

0
491

Kihirdették hétfőn a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny győzteseit, akiknek műveit a Beethoven Budán Fesztiválon hallhatja majd a közönség májusban.

A Budavári Önkormányzat által meghirdetett nemzetközi pályázatra 30 pályamű érkezett. A szakmai zsűri megosztott első helyezésben részesítette Ott Rezső és Oláh Patrik Gergő művét, második lett Balogh Máté, harmadik pedig Leszkovszki Albin – mondta el Maros Miklós zeneszerző, a zsűri elnöke a hétfőn rendezett sajtótájékoztatón Budapesten.
A két első helyezett két-kétezer euró (mintegy 600-600 ezer forint), a második helyezett ezerötszáz euró, a harmadik ezer euró díjazásban részesül – közölte Mácsai János zenetörténész, zenekritikus, a zsűri tagja. Emlékeztetett: a pályázatra olyan önálló, új, eddig nem előadott 7-12 perc hosszú zeneművel lehetett nevezni, amely Beethoven An die ferne Geliebte (A távoli kedveshez) című dalciklusának egy tetszőleges témára írt variációja vagy parafrázisa.
A zsűri elnöke Maros Miklós zeneszerző, tagja Balog József zongoraművész, Fekete Gyula zeneszerző, egyetemi tanár; Oláh Kálmán dzsesszzongorista, zeneszerző, egyetemi tanár; Tihanyi László zeneszerző, karmester, egyetemi tanár és Mácsai János volt.
Tíz koncerttel és házimuzsikálással várja a közönséget a Beethoven Budán Fesztivál május 1. és 7. között. A hangversenyeknek idén a budavári városháza, a Zenetudományi Intézet, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a MOM Kulturális Központ ad otthont – közölte Nagy Gábor Tamás budavári polgármester, hozzátéve: a nyitóhangversenyen a Krisztinavárosi Plébániatemplomban a Purcell Kórus és az Orfeo zenekar a C-dúr misét adja elő.
A Zeneszerzőverseny gáláján, május 2-án a díjazott művek szólalnak meg az eredeti dalciklussal együtt, az esten közreműködik Balog József (zongora), Szutrély Katalin (ének), Rácz József (hegedű), Szűcs Boglárka (brácsa) és Zétényi Tamás (cselló). A fesztiválon fellép a Jazzical Trio, a Sárik Péter Trió a BTA Szimfonikusok Vonószenekarával, valamint az Oláh Kálmán Trió a Budafoki Dohnányi Zenekarral Hollerung Gábor vezényletével. Az Új utak Beethovenhez című sorozat két estjén ifjú tehetségeket hallhat a közönség, s koncertet ad a Regensburgból érkező Christoph Preiss (zongora) is.
A fesztivál Beethoven 1800. május 7-i budai fellépésének évfordulóján emlékhangversennyel zárul, amelyen az Eroica és a G-dúr zongoraverseny hangzik el az Orfeo Zenekar előadásában Vashegyi György vezényletével, Berecz Mihály (zongora) közreműködésével.
Nagy Gábor Tamás elmondta: április 24. és 29. között a Tabán moziban Beethoven-filmnapokat rendeznek, amelyen a zeneszerző életét bemutató alkotásokat és gyermekfilmeket is láthat a közönség.
A házimuzsikára a beethovenbudan.hu oldalon regisztrálhatnak az érdeklődők.