INDUL A MENTORPROGRAM!  

0
550

 Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorprogramot hirdet fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek 2018-tól kezdődően. Az induló program első résztvevőit rekordszámú jelentkezés után két napos meghallgatáson választotta ki Eötvös Péter és Vajda Gergely.

A program vezető professzora Eötvös Péter (zeneszerző, karmester) és Vajda Gergely (zeneszerző, karmester). Minden munkaperiódusra meghívunk rajtuk kívül neves professzorokat és hangszeres művészeket. Vendégünk lesz 2018-ban többek között Alessandro Solbiati, Kathinka Pasveer, Johannes Schöllhorn és Cathy Milliken is, 2019-re pedig elfogadta a meghívást Heinz Holliger és Kaija Saariaho is.

A programban való részvételt az Art Mentor Foundation Lucerne támogatja, a kiválasztott fiatal művészek részére az Eötvös Péter Alapítvány biztosítja az utazási- és szállás-költségeket, valamint a térítés nélküli részvételt a meghirdetett kurzusokon és programokban. A mentorált résztvevők ezen kívül egyéni konzultációkon vesznek részt managerekkel, zenekarvezetőkkel, fesztiváligazgatókkal, kommunikációs szakemberekkel, valamint lehetőségük nyilik nagy koncerttermek, operaházak látogatására és személyes kapcsolatok kialakítására is.

A 2018-as évben Toby Thatcher (Ausztrália / UK) és Su-Han Yang (Taiwan) karmesterek, valamint Alex Nante (Argentína-Olaszország) és Aaron Holloway-Nahum (USA) zeneszerzők kezdhetik el a programot. 2019-re Donghoon Shin (Dél-Korea) és Mikel Urquiza (Spanyolország) zeneszerzőket választották a professzorok, a karmesteri helyekre még lehet jelentkezni 2018 folyamán. A 2020-as évre 2019-ben nyílik meg a jelentkezés lehetősége.

Az Eötvös Péter Alapítvány a mentori év végére egy teljes portfóliót állít össze a résztvevők részére, amely tartalmaz portréfotókat, hang- és video-felvételeket, interjúkat, ajánló leveleket és egyéb promóciós anyagokat. A mentorált év utáni évben a zeneszerző résztvevők lehetőséget kapnak együttesekkel és nagyzenekarokkal saját művük bemutatására, illetve a karmesterek zenekari koncertprogram vezénylésére.

A mentorprogram évenként 2 zeneszerzőt és 2 karmestert fogad, akik közösen dolgoznak a program folyamán és reményeink szerint később a karrierjük során is segíthetik egymás munkáját.

A program eseményeiről folyamatosan tájékoztatást adunk, és a Budapest Music Centerben zajló koncerteket élőben is követhetik az alapítvány Youtube-csatornáján.

További információk és részletes kiírás: www.eotvosmusicfoundation.org

www.facebook.com/eotvosmusicfoundation

  1. február 14. 19:30 BMC Koncertterem

A katona története | nemzetközi mesterkurzus záró koncertje

2018-ban indul útjára az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorprogramja, fiatal karmesterek és zeneszerzők részére. A mentorált hallgatók első alkalommal ezen a koncerten mutatkoznak be a magyar közönség előtt, mindjárt egy nagy klasszikussal, hiszen idén ünnepeljük a Sztravinszkij-darab lausanne-i premierjének századik évfordulóját. Nemcsak A katona története hangzik majd el, hanem a fiatal mentorált zeneszerzők erre az alkalomra íródó, az eredeti darab hangszerösszeállítását követő friss művei is. A koncertet egy hetes nemzetközi mesterkurzus előzi meg Eötvös Péter, Vajda Gergely és Johannes Schöllhorn német zeneszerző vezetésével, melyen Mácsai Pál is közreműködik. A kurzus legjobbjai és a mentorált hallgatók vezényelhetik az UMZE Kamaraegyüttest a záró koncerten, melyet élőben is követhetnek az érdeklődők live streamingen keresztül a BMC támogatásának köszönhetően.

Program:

Variációk A katona történetére | Aaron Holloway-Nahum, Alex Nante

Igor Sztravinszkij: A katona története

Vezényel: Su-Han Yang, Toby Thatcher és a mesterkurzus hallgatói

Közreműködik: UMZE Kamaraegyüttes és Mácsai Pál

Moderátor: Becze Szilvia

Belépő: 1500 HUF

Támogatók és partnerek: Budapest Music Center, Art Mentor Foundation Lucerne, Nemzeti Kulturális Alap, budapesti Goethe Intézet

www.bmc.hu

www.etvosmusicfoundation.org

 14 February 2018 7:30 PM BMC Concert Hall

Working around the Soldier’s Tale  / closing concert of an International master class for conductors and composers

The world is celebrating the 100th birthday of The Soldier’s Tale in 2018 by the legendary composer Igor Stravinsky. We are joining the celebrations with this special concert, following a one week International master class for young composers and conductors at the Budapest Music Center led by Peter Eötvös, Gegory Vajda and German composer Johannes Schöllhorn.

During the closing concert selected young conductors and the mentored conductors will have the oppportunity to conduct UMZE Ensemble and show the progress thy have achieved during the master class. The public could follow the concert via livestreaming.

Program:

New Stravinsky-inspired pieces by Aaron Holloway Nahum and Alex Nante

Igor Stravinsky: The Soldier’s Tale

Feat: UMZE Ensemble and Pál Mácsai

Conductors: Toby Thatcher, Su-Han Yang and young conductors of the master class

Host: Szilvia Becze

Ticket: 1500 HUF

Partners and supporters: Budapest Music Center, Art Mentor Foundation Lucerne, National Cultural Fund, Goethe-Institut Budapest