I. Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny

0
774

A budavári önkormányzat a Beethoven Budán Fesztivál keretében meghirdeti az I. Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyt.

Nevezési feltételek: A versenyben való részvétel nevezéshez kötött. Korhatár, illetve nevezési díj nincs.
Nevezési határidő: március 14. 12.00

Nevezni új, eddig nem előadott, olyan önálló zeneművel lehet, amely Beethoven An die ferne Geliebte (A távoli kedveshez) c. dalciklusának egy tetszőleges témájára írt variáció, vagy parafrázis.

A pályamű hossza 7-12 perc lehet, apparátusa zongora (kötelezően), valamint hegedű, brácsa és cselló (a vonóshangszerek közül legalább egy kötelező, de akár a mind három szerepelhet). A hangszerek csak akusztikusan szerepelhetnek, elektronika nem használható.

Egy pályázó maximum három pályaművel indulhat, minden pályaművet önálló jeligével kell leadni.

A verseny összdíjazása 6000 euró. Az 1. helyezett 3000, a 2. helyezett 2000, a harmadik helyezett 1000 euró díjazásban részesül. A három díjazott mű a Beethoven Budán Fesztivál 2018. május 2-i hangversenyén bemutatásra kerül.

A jeligés pályaműveket elektronikusan, PDF-formátumban kell elküldeni legkésőbb 2018. március 14-én déli 12 óráig a beethovenbudan[kukac]budavar.hu címre, a pályázó személyes adataival – név, lakcím, elérhetőség, rövid fényképes életrajz – együtt. A pályázó mp3-formátumban mellékelhet hangfelvételt is, de ez nem kötelező. A pályázat anonim, a díjazott szerzők személyazonosságát a zsűri tagjai csak a döntést követően ismerhetik meg. A pályaművek a megadott határidőig zárt, jeligével ellátott borítékban a Budavári Önkormányzat Ügyfélszolgálati Irodájában (1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.) is leadhatók, illetve postán is beküldhetők a Budavári Önkormányzat postacímére (1250 Budapest, Pf. 35.). A küldeménynek a határidőig meg kell érkeznie a címre. A borítékra kérjük ráírni a jeligét, és azt, hogy „I. Budavári
Beethoven zeneszerzőverseny”.

A szerzők vállalják, hogy műveik díjazása esetén a szólamanyagot 2018. április 2-ig a szervezők rendelkezésére bocsájtják.

A pályázó vállalja, hogy hozzájárul a díjazott pályamű nyilvános előadásához és az előadás audiovizuális rögzítéséhez a 2018-as Beethoven Budán Fesztiválon. A pályázat nemzetközi, az esetleges külföldi illetőségű díjazottak számára a szervezők két éjszakára szállást és ellátást biztosítanak.

Értékelés, díjazás:

A pályázatokat a Budavári Önkormányzat által felkért zsűri bírálja el.

A zsűri tagjai:

Maros Miklós – zeneszerző, a zsűri elnöke

Balog József – zongoraművész

Fekete Gyula – zeneszerző, egyetemi tanár

Mácsai János – zenetörténész, zenekritikus

Oláh Kálmán – jazz-zongoraművész, zeneszerző, egyetemi tanár

Tihanyi László zeneszerző – karmester, egyetemi tanár

A zsűri a döntését legkésőbb 2018. március 26-ig nyilvánosságra hozza, a díjazottakat a Fesztivál külön is értesíti. A díjazottak vállalják, hogy az értesítést követő egy héten belül PDF-formátumban a Fesztivál rendelkezésére bocsájtják a díjazott művek szólamanyagait.

A zsűri döntése ellen felszólamlásnak vagy jogorvoslatnak nincs helye. A zsűrinek jogában áll az egyes díjakat megosztani, vagy azokat nem kiadni.

A nyertes művek a Beethoven Budán Fesztivál 2018. május 2-i hangversenyén kerülnek bemutatásra.
Jogi vonatkozások:

Az elkészült pályaművek szerzői jogai a szerzők tulajdonát képezik.

A versennyel kapcsolatos minden képi és írott anyag a versenyt szervező Budavári Önkormányzat szellemi tulajdona, azok felhasználása, másolása, sokszorosítása kizárólag a szervező írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

A pályázók adatai kizárólag a verseny lebonyolításához kerülnek nyilvántartásba, azok harmadik fél számára nem kerülnek átadásra.

A nevezéssel a nevező személy elfogadja a jelen szabályzatot.

További információ: beethovenbudan@budavar.hu