Folytatódik az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramja

0
330

Folytatódik az Eötvös Péter Alapítvány fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek szóló mentorprogramja, idén Fabián Panisello, Olga Neuwirth és George Benjamin érkezik Budapestre tanítani.

Az Eötvös Péter Alapítvány három éven át tartó mentorprogramot hirdetett fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek 2018-ban. A program harmadik évére is rekordszámú volt a jelentkezés, a világ minden részéből érkezett fiatal karmesterek és zeneszerzők közül Eötvös Péter, Vajda Gergely és Horváth Balázs választotta ki a 2020-as év résztvevőit – közölte az alapítvány az MTI-vel.
A program vezető professzora Eötvös Péter zeneszerző, karmester és Vajda Gergely zeneszerző, karmester, aki 2019 áprilisától az alapítvány programigazgatójaként is segíti Eötvös Péter munkáját. A mentorprogram évenként 2 zeneszerzőt és 2 karmestert fogad, akik közösen dolgoznak a program folyamán és később a karrierjük során is segíthetik egymás munkáját. A mentorprogram koncertjeit az érdeklődők élőben követhetik a Budapest Music Centerből, zenekari partner az Óbudai Danubia Zenekar.
A mentorprogramot 2020-ban Holly Hyun Choe (USA) és Joanna Natalia Slusarchyk (Lengyelország) karmesterek, valamint Hankjol Joon (Dél-Korea) és Leonardo Marino (Argentína-Olaszország) zeneszerzők kezdhetik el.
Az első évben, 2018-ban Alessandro Solbiati, Kathinka Pasveer, Johannes Schöllhorn, Cathy Milliken és Camilla Hoitenga foglalkozott a fiatal karmesterekkel, zeneszerzőkkel. Tavaly Kaija Saariaho és Heinz Holliger tanított a mesterkurzusokon, novemberben Hanspeter Kyburz svájci zeneszerző volt a meghívott vendég. Idén Fabián Panisello, Olga Neuwirth és George Benjamin érkezik Budapestre. A programot az Art Mentor Foundation Lucerne támogatja. (MTI)