Először lett női művészeti igazgatója a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának

0
709

 Először lett női művészeti igazgatója a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának. Marin Alsop amerikai karmester a The Guardian brit napilapnak elmondta: reméli, hogy „első nőnek lenni” hamarosan már nem lesz hír.

Alsop az első nő volt, akit tíz éve egy élvonalbeli amerikai zenekar vezetésével bíztak meg. A Baltimore-i Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatójaként 2021-ig tart még a szerződése. Egyúttal vezető karmesterként a Sao Paoló-i Szimfonikus Zenekart is irányítja.
A karmester a brit napilapnak nyilatkozva hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés számára elfoglalni a klasszikus zene székhelyének ilyen fontos posztját, ugyanakkor reméli, hamarosan már nem lesznek olyan hírek, amelyben arról írnak, hogy valaki első nőként csinál valamit.
„Megtisztel, hogy első lettem, de azért megdöbbentő, hogy még ebben az évben, évszázadban és itt is első nő lehet valaki” – fejtette ki Alsop.
A karmester a jövőre ötvenéves bécsi rádiózenekart „innovatív és élvonalbeli” együttesként méltatta, amely felvállalta, hogy „váratlan dolgokat tegyen”. Mint hozzáfűzte, nagyon meghatotta, hogy a zenészek maguk választották meg a zenekar élére, ahol az együttest 2010 óta vezető Cornelius Meistert követi.
A The Guardian emlékeztetett arra, hogy a Bécsi Filharmonikus Zenekar csak a közvélemény nyomására, húsz évvel ezelőtt kezdett hivatalosan női zenészeket alkalmazni. Közben a zenekarban már 26 éve hárfázott Lelkes Anna, ám ezt sohasem ismerték el, és a felvételeken is csak a keze látszódhatott. A zenekarban ma is nagyon kevés a női zenész.
A New Yorkban született Alsop kilencéves kora óta készült karmesternek, később Leonard Bernstein tanítványa lett. Szenvedélyes, de józan vezénylési stílust képvisel, nagy hangsúlyt fektet a fiatalok számára szervezett zenekari programokra. Kulcsszerepet játszott az idei Bernstein-centenárium globális ünnepségsorozatának előkészítésében.