Elhunyt Gerenday Ágnes

0
273
rbt

 

Gerenday Ágnes (Budapest, 1951. október 27. – Budapest, 2023. május 6.) karnagy, a Budapesti Lantos Kórus (korábban: Budapesti Ifjúsági Kórus) egykori művészeti vezetője, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA Művészeti Bizottságának volt elnöke

1951. október 27-én született Budapesten, Gerenday Endre zenepedagógus, karnagy és Fallenbüchel Ágnes kézimunka-földrajz szakos tanárnő gyermekeként.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1976-ban végzett középiskolai énektanár és karvezető szakon. Tanárai között volt Gaál Margit, Vásárhelyi Zoltán, Maklári József, Ónody Márta, Szőnyi Erzsébet, Nagy Olivér és Szokolay Sándor.

Az Akadémia elvégzése után egy évig az MTA Zenetudományi Intézet Népzenekutató csoportjában dolgozott Sárosi Bálint és Vikár László irányításával. 1978 és 1983 között a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán tanított zeneelméletet, zenetörténetet, karvezetést és tantárgy-pedagógiát. 10 évig tanított a Budapesti Tanítóképző Főiskola esti és levelező tagozatán is. 1983-tól 2016-os nyugdíjazásáig a mindenkori kulturális minisztériumban a hivatásos zenei élet referenseként dolgozott a Művészeti Főosztályon (ezért a munkájáért szakmai tanácsadói címet kapott, később elnyerte a Magyary Zoltán-díjat.)

1970-től kezdett énekelni a KISZ Központi Művészegyüttes Központi Énekkarában, ahol zongorakísérő, majd betanító korrepetitor lett. 1986-tól Strausz Kálmán vezetése alatt másodkarnagyként, majd 1996-tól karnagyként dolgozott az időközben Budapesti Ifjúsági Kórus nevet felvett énekkarnál. Számos más kórusnál töltött be zongorakísérői és helyettes karnagyi szerepet, mint a Ganz Kapcsolók és Készülékek Gyára Új Világ Férfikara, a Volánbusz Liszt Ferenc Férfikar, a Solymári Férfikar vagy a Láng-Acélhang Férfikar (utóbbi kórus vezetését 2009-től vette át édesapjától, Gerenday Endrétől).

Külsős zenei szerkesztőként 28 éven át közreműködött a Kossuth és a Bartók Rádió számos zenei és irodalmi műsorának létrehozatalában, valamint munkatársa volt a Calypso Rádiónak és rövid ideig az Egri Katolikus Rádiónak. Éveken át a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek – KÓTA Művészeti Bizottságának elnöke volt, valamint nemzetközi kórusversenyek zsűritagja.

2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki.

GERENDAY ÁGNES TEMETÉSE 2023 MÁJUS 31-ÉN, 10:00 ÓRAKOR LESZ AZ ÓBUDAI TEMETŐBEN.