2019. JÚNIUS 24-ÉN, 95 ÉVES KORÁBAN ELHUNYT SZEBENYI JÁNOS fuvolaművész

0
417

2019. JÚNIUS 24-ÉN, 95 ÉVES KORÁBAN ELHUNYT SZEBENYI JÁNOS fuvolaművész a Magyar Állami Hangversenyzenekar nyugalmazott szólófuvolása, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola egykori tanára.

Szebenyi János 1924. május 10-én született Budapesten. Egész élete a pesti Belvároshoz kötődött. Itt figyelt fel tehetségére Lajtha László, aki csakhamar az általa éppen akkor megalapított Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarához szerződtette a még csak zeneakadémista növendéket. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1948-ban nyerte el művészdiplomáját. Genfben Marcel Moyse, Darmstadtban Severino Gazzelloni mesterkurzusain vett részt. 1957 és 1984 között, a Ferencsik János nevével fémjelzett korszak idején az Állami Hangversenyzenekar szólófuvolása volt. Szólistaként és kamaramuzsikusként is rendszeresen fellépett itthon és külföldön egyaránt.

Szólista és zenekari elfoglaltsága mellett Szebenyi János 1970-től 1990-ig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanított. Egykori tanítványai közül többen elismert szólisták, zenekari muzsikusok és tanárok lettek. Emellett számos fuvolamű, pedagógiai kiadvány közreadása is a nevéhez fűződik. Köztük egy valódi ritkaság, a verebi Végh-kastélyban töredékes állapotban fellelt fuvolaversenyek megjelentetése, amelyeket lemezre is játszott.

Szebenyi János művészetét hét önálló lemez- és hat CD-felvétel őrzi. –Művészetét 1973-ban Liszt Ferenc-díjjal, 1987-ben Bartók-Pásztory-díjjal ismerték el. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét vehette át. Tartalmas, gazdag életet élt.