Számos újdonságot tartogat a MÁV Szimfonikusok most indult évada

0
192

Új vezető karmester, új otthon

A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében rendezett, ingyenes júliusi hangversenyükön már elkezdték árulni a szezon bérleteit, s az azóta eltelt időszak is bebizonyította, a MÁV Szimfonikus Zenekar törzsközönségének jelentős része továbbra is hűséges a zenekarhoz, bár sokan egy ideig még biztosan a jegyvásárlásra voksolnak. Az együttes hét bérletes, öt tematikus sorozata mellett egyedi koncerteket ugyancsak hirdet, s a Zeneakadémia, a Müpa, az Olasz Kultúrintézet és a Pesti Vigadó mellett Pécsre, a Kodály Központba is ellátogat. Emellett új vezető karmesterrel indították a szezont, s végre, nyolc év elteltével megtalálták leendő otthonukat, amelynek már augusztusban elkezdődött a felújítása.

A nyári, szezont hirdető sajtótájékoztatón nemcsak a bérletekről és a költözésről számolhattak be, hanem arról is, hogy új vezető karmester áll szeptembertől az együttes élén: Farkas Róbert.

Ahogy Lendvai György ügyvezető igazgató megjegyezte, tavaly a Múzeum utcai épületben utoljára tartottak sajtótájékoztatót, most pedig a Stefánia úti, ideiglenes otthonukba várták utoljára a média képviselőit, találtak ugyanis egy új, székhelynek alkalmas helyszínt. Megkapták a Ferencvárosi pályaudvar mögött lévő, egykori művelődési házat, amely 900 nm-es térrel, színpaddal és 230 fős nézőtérrel rendelkezik. Nagy udvar is tartozik hozzá, így kedvük – és anyagi lehetőségeik szerint – a jövőben akár bővíthetik is. Nyáron már készültek a tervek az épület ‘testre szabására’, augusztusban pedig elindult a felújítás. Az új székházban végre nagyobb próbateremhez jutnak és a távlati terveik között egy modern stúdió kialakítása is szerepel.

“Bízom benne, hogy a következő, 2022/23-as szezont hirdető sajtótájékoztatónkat már valóban az új otthonban tarthatjuk. Addig azonban, amíg elkészül az épület felújítása – egyelőre egy márciusi határidőt kaptunk a renoválás befejezésére -, maradunk mostani helyünkön, a Stefánia úton” – teszi hozzá az ügyvezető. Elmeséli, mennyire örül, hogy most már építkezésről számolhat be, hiszen nyolc esztendeje, 2013 óta keresik a MÁV Szimfonikusok új otthonát. Ezt az épületet, a Ferencvárosi Vasutas Művelődési Házat a MÁV ajánlotta fel a számukra. Az utóbbi években csak oktatási célokra használták a helyszínt, pedig annak idején, 30-40 esztendővel ezelőtt pezsgő közösségi élet folyt az épületben, még a MÁV Zenekar is többször koncertezett a Péceli úton, amikor működött a művelődési ház. Az épület jó adottságokkal bír, s bár kicsit messze van a központtól, busszal, villamossal, sőt még vonattal is hamar megközelíthető. Lendvai György elmeséli, abban is bíznak, hogy ezen a környéken nemsokára elindulnak a fejlesztések, építkezések, s így hamarosan még könnyebb lesz a ház megközelítése. Mivel hosszú távra terveznek, így remélik, előbb-utóbb a központi területekhez tartozik majd ez a helyszín is.

“A nagyterem ideális a próbáinkhoz, 240 nm-es, s mindenképpen szeretnénk kialakítani egy stúdiót is. Nem tudom még, hogy milyen forrásból és mikor tudjuk majd berendezni, de fontos, hogy a felújítás során már ezeknek a terveknek megfelelően alakítsuk ki a tereket. Hiszen, ha megszületik a stúdió, nemcsak a saját produkcióinkat vehetjük majd fel, hanem akár bérbe is adhatjuk. “

Arra a kérdésre, hogy koncertezésre is alkalmassá teszik-e a próbatermet, azt feleli, szeretnének az új helyszínen hangversenyeket is tartani, kérdés csak a hely megközelítése. Viszont azzal már terveznek, hogy olyan ifjúsági koncertekre is sor kerülhet az új otthonukban, amelyekre buszokkal szállítanák a gyerekeket.
Az épület a MÁV kezelésében áll, így a zenekari alapítvány térítésmentesen használhatja, a felújításra pedig az EMMI-től is kapott támogatást az együttes.

Zajlik a felújítás, közben pedig dolgoznak tovább az ideiglenes székhelynek számító Stefánia úti épületben, készülnek az idei évadra, amelyben különleges koncertekkel várják a közönséget. Bár számos hangversenyt voltak kénytelenek elhagyni a pandémia miatt, és néhány koncert átcsúszott erre az évadra, de a kínálat így is izgalmas. Épp most ért véget egy karmesterkurzus, amelyet napjaink legnagyszerűbbnek tartott karmester tanára, Jorma Panula vezetett, s a világ minden tájáról jöttek a résztvevők.
Sok korábbi vezető dirigensükkel találkozhat a publikum a következő szezonban, hiszen több hangversenyen vezénylik az együttes az állandó vendégkarmestereik: Takács-Nagy Gábor és Csaba Péter, valamint Kesselyák Gergely.
Tiszteletbeli vendégkarmesterük, Kobayashi Ken-Ichiro szintén fellép az együttes élén, két alkalommal is. Visszatér Charles Dutoit, s fellép Leonard Slatkin. Mellettük fiatal dirigensek is lehetőséget kapnak, jön Káli Gábor, bemutatkozik a társulattal Hollókői Huba és Dénes-Worowski Marcell.

Szintén ifjú művészt választottak az együttes élére. Farkas Róbert néhány alkalommal sikerrel dolgozott a MÁV Szimfonikusokkal, többször beugrással adott kiváló koncerteket. A Berlinben élő karmester elmondta, örül, hogy a zenekar elfogadta, így széles repertoár részese lehet, s várja már a közös munkát a társulattal.
A MÁV Szimfonikusok az elmúlt évadban dolgozhattak már Maxim Vengerovval, aki Mendelssohn és Mozart műveit játszotta, s olyan jól érezte magát a társulattal, hogy nagy örömükre maga jelentkezett be: visszatérne az együtteshez, most Brahms hegedűversenyével. De nemcsak ő hanem Pinchas Zukerman is maga javasolta Takács-Nagy Gábornak, hogy szívesen eljönne Budapestre eljátszani a Bartók brácsaversenyt.

Mellettük érkezik Stuller Gyula és fia, Stuller Barnabás, Kirill Truszov, Oliver Charlier, Sergei Babayan, Lencsés Lajos, Farkas Gábor és Fenyő László. Több, énekeseket felvonultató előadást is láthatnak az érdeklődők, olyan előadókkal, mint Miklósa Erika, Ninh Duc Hoang Long, Molnár Levente, Szántó Andrea vagy Szabóki Tünde.
A hagyományos bérletek, mint a Szőke Tibor Mesterbérlet (MÜPA), az Erdélyi Miklós bérlet (Zeneakadémia), a Lukács Miklós bérlet (Zeneakadémia), a Varga László bérlet (Olasz Kultúrintézet), a Festetics bérlet (Festetics Palota), a Kamarazenei bérlet (Olasz Kultúrintézet), valamint az Unokák és nagyszülők hangversenyei (Nemzeti Múzeum, Díszterem) ismét szerepelnek a kínálatban. Ezek mellett a várandós kismamák (Szeretethang), a kisgyermekek, az óvodás és iskolás korú gyerekek (Búgócsiga, Zene-Tér-Kép Plusz), valamint a fiatal felnőttek számára (Koncert Plusz) olyan tematikus koncertsorozatokkal, ismeretterjesztő, interaktív, játékos előadásokkal készül a zenekar, amelyek a jövő közönségépítését és a gyerekek zenei műveltségének gyarapodását segítik.

Az új évadban Magyarországon egyedülállóként indítja útjára a MÁV Szimfonikus Zenekar és a ZeneMűvek az Akvárium Klubban a Zene Showja című sorozatot. A programban az interjú és a hangverseny műfaját kombinálják, és egy-egy hírességgel járják körbe az őket érdeklő témákat.

A MÁV Szimfonikus Zenekar törzsközönségét évtizedek óta a bérlettel rendelkezők alkotják, akik 75-80 százaléka ismét szívesen tér vissza, viszont sokan jelezték, hogy az első őszi koncertekre még csak jegyet váltanak, hiszen aggódnak a járványveszély, a negyedik hullám miatt. Lendvai György hozzáteszi, már látják, hogy bérletesekkel nem lesznek teltházas koncertjeik, azonban abban bíznak, hogy a jegyvásárlók teljesen megtöltik a széksorokat.

B a helyzet biztatónak látszik, kiváló a kapcsolatuk a MÁV-val, nyolc esztendő után végre megoldódik a székhely problémájuk, s új vezető karmesterrel gazdagodott a társulat, Lendvai György mégsem teljesen elégedett. Elkeserítőnek tartja, hogy az utóbbi években ismét átláthatatlanná vált a zenekari támogatások rendszere, és nem mindig érthető, hogy egy-egy együttes pontosan milyen munkáért kap adott esetben kétszer akkora összeget, mint az ugyanolyan feladatot ellátó, másik társulat. Az a keret, amelyet annak idején az együttesek támogatására hoztak létre, s amelynek elosztását pontos számadatok, szorzók, az előző szezonban elvégzett munka, valamint az előadó-művészeti törvény szabályoz, mára töredékévé vált a másik keretnek, ahonnan hiányoznak ezek az egységes, sok vita árán egyeztetett felosztási szempontok. Így megint évről évre megmarad a bizonytalanság, mert hiába a temérdek munka, nem lehet tudni, hogy milyen összegekre számíthat egy-egy zenekar…
A MÁV Szimfonikusok ügyvezető igazgatója úgy véli, jó volna, ha a zenekari szövetség szeptemberi közgyűlésén erről is sikerülne egyeztetni …
R. Zs.