Elhunyt Peskó Zoltán, a Pannon Filharmonikusok egykori zeneigazgatója

0
382

A Pannon Filharmonikusok szomorúan osztja meg az elhunyt családja által közölt hírt, mely szerint hosszú betegség után 2020.03.31-én, 83 éves korában elhunyt Peskó Zoltán karmester és zeneszerző, a zenekar egykori zeneigazgatója.

A 2009 őszén, hirtelen, pár nap egyeztetést követően érkező Peskó Zoltán nemzetközi elismertségű életpályája és művészeti kvalitása nagyban segítette a Pécs Európa Kulturális Fővárosa törekvéseit és az új Kodály Központ építését.
Peskó Zoltán nagyon hamar a zenekar mellé állt, a végső döntést a Müpa-ban 2009.09.19-én Kocsis Zoltán által vezényelt Bartók Concerto után hozta meg.

„Együtt hallgattuk a koncertet, lenyűgözte a zenekar játéka, a „Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország” erősen stilizált dallama alatt folytak a könnyei.” – osztotta meg emlékét Horváth Zsolt igazgató.

Egészsége, vitalitása rövidebb időt engedett számára a Pannon Filharmonikusok élén, mint ahogy azt remélte, ugyanakkor boldoggá tette, hogy az 1964-es kényszerű emigrációja után nagyon magasan jegyzett nemzetközi szakmai pályáját egy magyar zenekar élén zárhatta.

Gazdag szakmai és baráti kapcsolatrendszerét az együttes javára aknázta ki, meghívására járt az alig két napja elhunyt híres lengyel zeneszerző, karmester Krzysztof Penderecki is a Kodály Központban, és játszott a pécsi együttessel.
Peskó Zoltán kivételes műveltségű, rendkívül érzékeny művész és humanista volt.

A Pannon Filharmonikusok sorsfordító időszakában (2009-2011) a zenekarnak nyújtott támogatása kötelezi a pécsi együttest arra, hogy emlékét és munkásságát Pécs zenetörténete megőrizze. (PFZ)