A Kodály-módszert népszerűsítő szemináriumot tartottak Belgiumban

0
593

A brüsszeli Balassi Intézet továbbképzést szervezett a genfi Studio Kodály tanárainak részvételével Belgium déli, francia nyelvű, Vallon-Brabant nevű tartományának Kodály-módszer iránt érdeklődő zeneiskoláiban.

A kulturális intézet csütörtöki tájékoztatása szerint a Kodály-emlékév alkalmából tartott továbbképzéssel azt a célt tűzték ki, hogy a világhírű zeneszerző és zenepedagógus örökségével ismertessék meg a belgiumi szakmai közönséget.
A wavre-i és az eghezée-i zeneiskolákban tartott képzést – amelyet Charlotte Messiaen, a belgiumi Kodály Társaság nyugalmazott elnöke által adott szemináriumok előzték meg – vendégelőadóként Gouel Klára és Lőrincz Ágnes, a genfi Studio Kodály tanárai tartották a középiskolás korú diákoknak.
Mint elmondták, a genfi Studió Kodály zeneiskola 1999 óta dolgozik Kodály zeneoktatási módszerének frankofón területen való autentikus adaptációján a kecskeméti Kodály Intézet szakmai felügyelete mellett. Európa francia nyelvterületén egyesületi szinten működő csoportok mellett a Studio Kodály zeneiskola az egyetlen elismert, akkreditált, Kodály-módszer szerint tanító intézmény. Ennek oka az a szakmai kihívás, amivel a latin nyelvcsaládhoz tartozó országokban az abszolút és relatív szolmizáció látszólagos összeférhetetlensége okoz. Az érintett országokban ugyanis a kottaolvasás elsajátítása technikailag, didaktikailag nagyon körülményes – magyarázták.
A program folytatásaként a brüsszeli Balassi Intézet szakmai tanulmányutat szervez zenepedagógusoknak november közepén a budapesti Zeneakadémiára, a kecskeméti Kodály Intézetbe és a Kodály-módszert alkalmazó zeneiskolákba. (MTI)