Dubóczky Gergely lett az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere

0
907

Dubóczky Gergely lett a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

A több mint 100 éves múltra visszatekintő Alba Regia Szimfonikus Zenekar 2015 óta működik önálló intézményként, azóta az együttes életében számos előremutató művészeti és infrastrukturális változás történt. A hosszú távú építkezés következő lépései a kiemelt minősítés megszerzése, a zenekar belső működésének átalakítása és művészeti koncepciójának továbbgondolása. Ebben a munkában is meghatározó szerepet szánnak a zenekar január elsején kinevezett vezető karmesterének, Dubóczky Gergelynek – közölte az együttes az MTI-vel.
Az együttes évi több mint 100 koncertjét mintegy 30 ezer zenekedvelő látogatja. A város által támogatott zenekarnak lehetősége nyílt az intenzívebb tevékenységekre: komoly hangszerparkot létesített, székhelyet kapott, művészi arculatot alakított ki. Az elmúlt években olyan művészekkel dolgozhatott együtt, mint Szabadi Vilmos, Carlo Ponti, Medveczky Ádám, Miklósa Erika, Illényi Katica, Komlósi Ildikó, Lukács Gyöngyi, Bogányi Gergely, Rost Andrea, Janos Acs, 2017 óta pedig a zenekar munkáját segíti Selmeczi Gábor koncertmester is.
A zenekar közeli tervei között szerepel a jelenlegi félállásban dolgozó zenészek teljes állású foglalkoztatása, a belső struktúra további fejlesztése, a minősített zenekari státus elérése, valamint nagyszabású produkciók létrehozása sztárfellépőkkel. Emellett ahogy a város, úgy a zenekar is készül az Európa Kulturális Fővárosa program feladataira, hiszen sikeres pályázás esetén műsorai és eseményei szerves részét képezik majd a programsorozatnak.
Dubóczky Gergely a harmincas magyar karmester-generáció egyetlen tagja, aki Kocsis Zoltánnal, Fischer Ivánnal és Fischer Ádámmal is dolgozott. A hagyományos repertoár mellett elkötelezett híve a barokk és a kortárs zenének, számos kortárs mű ősbemutatója és összművészeti előadás fűződik a nevéhez, emellett gyakori közreműködője különböző színházi produkcióknak és operaelőadásoknak is. A Medikus Zenekar és a Bartók Béla Konzervatórium Szimfonikus Zenekarának vezetője, Budapest Sound Collective nevű együttesével pedig kortárs és összművészeti produkciókat hoz létre. (MTI)