Rost Andrea és Vigh Andrea ad hangversenyt a Zeneakadémián

0
508

Donizetti, Verdi és Puccini művei is megszólalnak Rost Andrea operaénekes és Vigh Andrea hárfaművész estjén november 21-én a Zeneakadémián.

Az MVM Koncertek sorozatban megvalósuló est műsora a barokk és a romantika mesterei – Gluck, Händel, Bellini, Donizetti, Csajkovszkij, Verdi és Puccini – alkotásait mutatja be.
A hangversenyen elhangzik többek között Orfeo áriája az Orfeo és Euridice című operából, Adina áriája a Szerelmi bájital című operából, hárfaszóló a Lammermoori Lucia című operából, valamint Fantázia Csajkovszkij Anyegin című operájának témáira – közölte a sorozat kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.
Rost Andrea zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte Bende Zsolt tanítványaként, 1989-1991 között a budapesti Operaház énekese, 1991-ben a bécsi Staatsoper magánénekese lett. A milánói Scalában először 1994-ben lépett fel, Verdi Rigoletto című operájának bemutatójára Riccardo Muti olasz karmester hívta. A New York-i Metropolitanben két évvel később debütált Donizetti Szerelmi bájital című operájában. Többször szerepelt a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a párizsi Bastille Operában, a londoni Covent Gardenben és tengerentúli neves operaszínpadokon, rangos fesztiválokon. Művészetének elismeréseként 1997-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2004-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.
Vigh Andrea Liszt- és Prima díjas hárfaművész 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013-tól a Zeneakadémia rektora. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 1993-tól 1996-ig állandó közreműködője volt a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek, pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, 1993 óta évente tart szólóesteket a Zeneakadémián. 2012-ben Brüsszelben adott szólóestet, mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián, 2014-ben Japánban, a Kitara Hallban tartott szóló hárfakoncertet, 2016-ban Perényi Miklóssal adott hangversenyt. A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője. Művészete elismeréseként 2000-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. (MTI)