Grammy-díjas művészek, nemzetközi és hazai sztárszólisták a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyein a 2022/20223-as évadban!

0
226

MÁV SZIMFONIKUS ZENEKAR 2022/2023
ZENÉBEN UTAZUNK
Grammy-díjas művészek, nemzetközi és hazai sztárszólisták a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyein a 2022/20223-as évadban!

Maxim Vengerov, Charles Dutoit, Cyprien Katsaris, Augustin Hadelich, a legendás hírű Kobayashi Ken-Ichiro és Elisabeth Leonskaja, továbbá Takács-Nagy Gábor, Rolla János, Keller András, Pasztircsák Polina, Várdai István, Várjon Dénes… Csak néhány név a MÁV Szimfonikusok vendégművészei közül, akikkel olyan patinás koncerthelyszíneken találkozhat a közönség 2022 szeptemberétől, mint a Müpa, a Zeneakadémia, a Festetics Palota, a Magyar Nemzeti Múzeum díszterme.

MINŐSÉGI HANGVERSENYEK MINDEN KOROSZTÁLYNAK
A 2022/2023-as évadban öt bérletes-, két gyermekeknek szóló tematikus, valamint egy fiatal felnőtteknek szóló rendhagyó koncertsorozatot és számos impozáns, egyedi hangversenyt hirdetett meg a MÁV Szimfonikus Zenekar bízva abban, hogy ősszel a koncerttermek nézőtereibe azok is visszatérnek, akik a pandémia miatt távol maradtak az utóbbi két, viszontagságokkal teli évben.
ÉVADKÖSZÖNTŐ OPEN DAY KONCERT
2022. május 14-én, 18:00 órakor, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében!

A 2022/2023-as évadot a hagyományokhoz híven egy szabadtéri, ingyenes OPEN DAY koncerttel köszönti a MÁV Szimfonikus Zenekar, Farkas Róbert vezető karmester vezényletével. A műsorban olyan népszerű művek szerepelnek, mint Suppé: Könnyűlovasság – nyitány, Dukas: A bűvészinas, Strauss: Denevér – nyitány, Bizet: Carmen szvit.

Az OPEN DAY koncert helyszínén, 17.00 órától 25 % kedvezménnyel ajánlják az új évad bérleteit! Egyszeri alkalom, nem érdemes kihagyni!
A MÁV Szimfonikusok törzsközönségét évtizedek óta (1947-től) a bérlettel rendelkezők alkotják. Számukra és e különleges közösséghez tartozni vágyók számára online már elérhetők az új évad bérletei!
A MÁV Szimfonikusok népszerű bérletes koncertjei a 2022/20223-as évadban is minőségi kikapcsolódást kínálnak: Szőke Tibor-Mesterbérlet (MÜPA), Erdélyi Miklós-bérlet (Zeneakadémia), Lukács Miklós-bérlet (Zeneakadémia), Festetics bérlet (Festetics Palota), Unokák és Nagyszülők Hangversenyei (Nemzeti Múzeum, Díszterem). A bérletes koncerteken két magyarországi bemutató is lesz: az idei év elején elhunyt cseh zeneszerző, Juraj Filas: Requiem című műve, Kesselyák Gergely vezényletével, valamint a különleges virtuozitású Ysaÿe: e-moll hegedűversenye, Marc Bouchkov közreműködésével.

A bérletes hangversenyek mellett a nagy sikerre való tekintettel dupla előadásokkal folytatódnak szeptembertől májusig a Búgócsiga koncertek a legkisebbeknek, a MÁV Szimfonikus Zenekar Próbatermében. Az óvodások nagy kedvence, a Zene-Tér-Kép elnevezésű interaktív, játékos zenés foglalkozás is folytatódik a Budapest Jazz Clubban.
A fiatal felnőttek körében sikeressé vált A Zene Showja című rendhagyó koncertsorozat is folytatódik az Akvárium Klubban, amely a MÁV Szimfonikus Zenekar, és a ZeneMűvek közös szervezésében 2021 decemberében indult, ötvözve az interjú és egy könnyed zenei ismeretterjesztő koncert műfaját.

A MÁV Szimfonikus Zenekar munkáját olyan híres és elismert művészek segítik hosszú évek óta, mint Kobayashi Ken-Ichiro – tiszteletbeli vendégkarmester, Csaba Péter és Takács-Nagy Gábor állandó vendégkarmesterek, továbbá Kesselyák Gergely karmester. Mindannyiukkal találkozhat a közönség a 2022/2023-as évad hangversenyein.

Kobayashi Ken-Ichiro újra Magyarországon!

A legendás karmester két év kihagyás után újra Magyarországra érkezett Japánból és örömteli, hogy jelenlétével megtisztelte az új évad programját bemutató sajtótájékoztató résztvevőit. Az eseményen a MÁV Szimfonikus Zenekar nevében Lendvai György igazgató köszöntötte a Mestert, és átadta a 80. születésnapjára (2020. 04.09.) készíttetett egyedi Herendi tálat.

További különleges színfoltja volt a sajtóeseménynek, hogy Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke elismerését fejezte ki, a MÁV Szimfonikus Zenekarnak a professzionális szakmai tevékenységéért és Rózsa Miklós alkotásainak autentikus bemutatásáért.
A Magyar Hollywood Tanács többszáz magyar származású hollywoodi filmikon emlékét őrzi. Köztük kimagasló helyet foglal el Rózsa Miklós háromszoros Oscar-díjas zeneszerző, akinek születésnapját (április 18.) emléknappá nyilvánították.
A megtisztelő elismerést Lendvai György, a zenekar igazgatója vette át, és elmondta, hogy a Naxos lemezkiadó felkérésére a MÁV Szimfonikus Zenekar folytatja Zádor Jenő, a szintén neves hollywoodi zeneszerző életművét bemutató sorozat felvételét.

A MÁV Szimfonikusok vezető karmestere 2021 júliusától, Farkas Róbert, aki meghatározóan alakította a szeptembertől induló új évad programját:

„Egy olyan koncertévadot ajánlok figyelmükbe, amellyel a történelem során olvasztótégelyként működő, sokszínű Bécs előtt, és a városhoz köthető nagyszerű zeneszerzők előtt tisztelgünk. Bécs kulturális életét a legkülönbözőbb származású zeneszerzők gazdagították: a salzburgi születésű Mozart, a Bonnban napvilágot látott Beethoven, a hamburgi Brahms, a cseh-osztrák származású Mahler, a bajor Richard Strauss, a cseh anyától, és magyar apától született Schönberg, vagy a mi Liszt Ferencünk. A sort folytathatjuk az évad előadóival, akik között szerepel a grúz Elisabeth Leonskaja és a Pécsről indult Várdai István, akik mindketten második otthonuknak mondhatják az osztrák fővárost. Természetesen nem hagyhatjuk említés nélkül a bécsi szellem jeles képviselőjeként Schubertet sem, akinek fájdalmasan szép, melankolikus művei közül előadjuk a nagyszabású 9. szimfóniát, és a 19 éves korában írt 4. szimfóniát is, amit „Tragikus” szimfóniának is neveznek. … Ebből a „bécsi évadból” nem hiányozhat Brahms és Csajkovszkij sem, hiszen a város számos zenészének kedvelt étterme, a Zum Roten Igel őrzi kettejük egyetlen találkozásának emlékét. Budapest sem maradt le Bécs mögött, a korszak jelentős eseménye volt, hogy míg az Operaházban a legnevesebb dirigensek számos külföldi zeneművet vezényeltek, addig Liszt Ferenc létrehozta a magyar zene központját, a róla elnevezett Zeneakadémiát. Ennek a magyar zenei kultúra szempontjából jelentős eseménynek is tisztelettel adózva készülünk Dubrovay és Eötvös művekkel, valamint Dragony Tímea egy művének premierjével.”

A MÁV Szimfonikus Zenekar folytatja az új évadban is a tehetséggondozást. Bemutatja fiatal szerzők műveit, valamint fellépési lehetőséget biztosít hangszeres szólistáknak és előadóművészeknek. Például, Kobayashi Ken-Ichiro jövő évi koncertjének szólistája a 2021-es David Popper Nemzetközi Csellóverseny győztese lesz (Grand Prix-díj), valamint José Eduardo Gomes portugál karmester az Európai Unió Karmesterversenyének győztese.
Ezenkívül workshopokat és mesterkurzusokat szervez neves karmesterek vezetésével, mint például Jorma Panula és hangszeres szólistákkal, mint Adorján András fuvolaművész, segítve ezzel a jelentkező hallgatók szakmai fejlődését.

„Az az ember ugyanis, aki zenét tanul, vagy zenével foglalkozik, egyéb képességeiben is előbbre jut. Megtanul közösségben dolgozni, alkalmazkodni, viselkedni, figyelni a másikra, társait elfogadni és segíteni. Azaz jobb emberré válik. A jobb emberekből pedig jobb társadalom formálódik. És ez a mi célunk.” Lendvai György – igazgató

A MÁV Szimfonikus Zenekar résztvevője a MÜPA Felfedezések című sorozatának is, amelynek programjában 2022. novemberében többek között Dragony Tímea: Onyx című kompozíciójának ősbemutatója szerepel.

A hazánkban működő nemzetközi kulturális intézetek közül kiemelkedően jó kapcsolatot ápol a zenekar az Olasz Kultúrintézettel. Az évtizedes partnerségnek köszönhetően ad közös koncertet a MÁV Szimfonikusokkal Budapesten Benedetto Lupo zongoraművész. A hangverseny az Olasz Kultúrintézet és a CIDIM (Olasz Nemzeti Zenei Bizottság) támogatásával valósul meg.

A minőségi, tartalmas, és színes zenei élményekhez jó szórakozást kíván a
MÁV Szimfonikus Zenekar!

Részletes információk: www.mavzenekar.hu