Nívós díjjal jutalmazták a MÁV Szimfonikusok koncertfelvételét

0
496

A budapesti együttes 2018/2019-es évadban látta vendégül Alexander Gingyin orosz zongoraművészt és Arszentij Tkacsenko karmestert a Zeneakadémián, ahol – többek között – Rahmanyinov II. zongoraversenyét is előadták. E mű felvétele vívta ki az oroszországi „Pure Sound” nemzetközi verseny zsűrijének elismerését a jeligés szavazáson, és kapott harmadik díjat „Zenemű szólóhangszerre és zenekarra” kategóriában.

A díjat az Orosz Zenei Tanács alapította, azzal a céllal, hogy olyan alkotókat, előadókat, hangmérnököket vagy kiadókat jutalmazzanak, akik az orosz zene, orosz zeneszerzők műveivel dolgoznak, azok interpretációit juttatják el a közönséghez. A zsűri minden esetben jeligével ellátott felvételeket kap, a nyertesek nevét a hivatalos díjátadón fedik fel. A kétkörös versenyen olyan elismert szakemberek véleményezik a beérkezett pályaműveket, mint Alexander Csajkovszkij, a Moszkvai Filharmonikusok művészeti vezetője, Pavel Lavrenenkov, a Moszkvai Szimfonikusok vezető hangmérnöke, Oliver von Dohnányi, a Jekatyerinburgi Opera és Balett vezető karmestere és Alexander Szokolov, a Moszkvai Állami Konzervatórium rektora. A felvételt, amelyen Alexander Gingyin, aki a valaha volt legfiatalabb díjnyertese a moszkvai Csajkovszkij-versenynek, az MTVA jegyzi, hangmérnökei Papp Sándor és Járitz István voltak.

A MÁV Szimfonikusokat az idei évben december 4-én láthatja a közönség a Zeneakadémián, ahol a világhírű Charles Dutoit vezényli majd az együttest és Farkas Gábor zongoraművészt.