Hogyan gondolkodott Donizetti?

0
528

A Nemzeti Filharmonikusok Operamacera ifjúsági sorozatának záróhangversenye vasárnap, május 13-án lesz 11:00 órakor és 15:00 órakor a Müpa Fesztiválszínház termében. Ezúttal Dinyés Dániel karmester–zeneszerző és Göttinger Pál rendező Donizetti Don Pasquale operáját kutatja. Arra keresnek választ, hogyan gondolkodott Donizetti, milyen srófra járt az agya, amikor a kezébe kapott egy librettót, mit gondolt egy helyzetről, egy gesztusról, és mit fűzött ő hozzá a zenéjével, milyen dallamokkal lehelt a szereplőkbe életet, és miként tette elevenné a történetet a színpadon?

Don Pasquale, a vagyonos, bogaras, idős agglegény türelmetlenül járkál fel s alá: háziorvosát, Malatesta doktort várja, aki ezúttal nem közönséges gyógyszert hoz neki, hanem különleges gyógyszert – egy menyasszonyt. Ezzel a képpel kezdődik Donizetti hatvannegyedik (!) operája, és innen aztán nincs megállás, forgószél szerűen születik meg a komédia, a zeneirodalom egyik legszórakoztatóbb vígoperája. Mégsem hagyományos operaelőadásra ül be, aki jegyet vált az Operamacerák alkalmaira. Két, az opera és a színház világában jártas művész vezet be minket Donizetti pezsgő és mókázó operája révén a műfaj rejtelmeibe, megvilágító erejű kommentárokkal, a szituációk elemzésével.

 

Program:

  1. május 13. 11:00 óra és 15:00 óra

Müpa – Fesztiválszínház

 

OPERAMACERA – DONIZETTI DON PASQUALE

Közreműködnek: Kolonits Klára – szoprán, Horváth István – tenor, Cseh Antal – bariton, Gábor Géza – basszus, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Rendező: Göttinger Pál

Vezényel: Dinyés Dániel