Filmfónia 2. – Filmzenei koncert májusban Miskolcon

0
552

Moziteremmé változtatják a Generali Arénát a Miskolci Szimfonikusok. Legújabb projektjük a Filmfónia 2. részleteiről tájékozatatták a sajtó képviselőit

Sajtótájékoztatón mutatta be a Miskolci Szimfonikus Zenekar május 18-i filmzenés koncertjét. A Filmfónia 2 című szuperprodukció minden eddiginél nagyobb hang-, és fénytechnikai kísérettel, igazi moziélményt kínál a miskolci közönségnek.

A tájékoztatón elhangzott, hogy 2009-ben volt már egy Filmfónia koncertje a Zenekarnak, s mint ahogy Szászné Pónuzs Krisztina, a zenekar ügyvezetője elmondta, azóta töretlen az igény a közönség részéről egy hasonló szuperkoncert létrehozására. Hozzátette: A jegyek értékesítése már javában folyik, s már csak néhány szabad hely van a hangversenyre.

A zenei és technikai részt Werner Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar karmestere ismertette, aki a Filmfónia 2. dirigense lesz. Kiemelte, hogy az ilyen jellegű produkciók közelebb hozzák a klasszikus zenéhez és magához a Zenekarhoz is az embereket. A műsorösszeállítás során célkitűzésük volt, hogy minél szélesebb rétegeket érjenek el, hogy kicsit és nagyok, az erőteljesebb és a lágyabb hangzás kedvelői, a mozisikerek és művészi filmalkotások rajongói számára is élvezhető legyen a koncert. Hozzátette: a zenei élményt profi hang-, és fénytechnika egészíti ki. Egy gigantikus méretű (14 méter * 6 méteres) központi LED falon elevenednek majd meg a filmrészletek, míg 2 kisebb LED falon élőképek lesznek láthatók a zenekarról, mindez full HD minőségben. A szokásos koncerthangosítással és fényezéssel szemben ezen az estén nem csupán a színpadra lesz irányítva a technika, hanem a nézőtér több pontján lesznek hang-és fénytechnikai eszközök, amik a teljes moziélményt hivatottak majd biztosítani.

Az est karmestere kiemelte, mennyire fontos az ilyen produkciók létrehozása a zenészek számára is, hiszen ez egy kitekintés a megszokott munkájukból, s hangsúlyozta, hogy bár a filmzene hagyományosan könnyedebb műfajnak számít, a muzsikusokat sokszor nagy kihívás elé állítja.

A Fráter Kórus már évek óta partnere a Zenekarnak különböző produkcióknban. Regős Zsolt, a kórus vezetője elmondta, a filmzenék éneklése komoly feladat a fiatalok számára, hiszen a vokális hangzók mellett ez esetben például óafrikai nyelven is énekelniük kell majd több szólamban. Mint mondta a főként középiskolás korosztályt felvonultató kórus, most felnőtt segítőkkel kiegészülve lép majd színpadra, hogy minél magasabb színvonalon tudja a nézőknek biztosítani a hangélményt.

A hang- és fénytechnika mellett a mozgásművészet is képviselteti magát a koncerten. Néhány filmrészlet megelevenedik majd a Miskolci Balett jóvoltából. Az együttes vezetője Kozma Attila elmondta, a társulat számára nem újszerű, hogy képi világot jelenítsen meg mozgásban, mint mondta nagyon szeretik az ilyen feladatokat, s nagyon hálásak a lehetőségért.

A Filmfónia 2. minden eddiginél nagyobb vállalkozás a miskolci zenekar életében, s nem titkolt szándékuk, hogy a budapesti nagykoncertek hangulatát varázsolják ide, Miskolcra. S, ki tudja, lehet, hogy jövőre is készülnek hasonló meglepetéssel! (MSZZ)