„Besegítünk a kisegítőknek”

0
428

Nemzetközi mintából vett kezdeményezéssel segíti zenésztársait a MÁV Szimfonikus Zenekar. 

A MÁV Szimfonikus Zenekar 75 évvel ezelőtti alapítása óta nagy hangsúlyt fektet a közösség összetartására. Az elmúlt évtizedek alatt összekovácsolódott kollektíva most egy olyan akciót indít útjára, mely ezen hagyományok mentén született. A zenekar vezetésének kezdeményezéséhez, a „Besegítünk a kisegítőknek” címmel futó programhoz, annak meghirdetése után néhány órával a társulat több mint fele csatlakozott. A gondolat abból a sajnálatos körülményből fakadt, amely a jelenlegi súlyos járványügyi helyzetben a kulturális szférában, ezen belül is a zeneművészek között jött létre. A MÁV Zenekar, mint ahogy a többi szimfonikus zenekar is, koncertjein állandó kisegítőkkel dolgozik. Szinte minden szólamnak van „jól bevált” kisegítője, aki mindig jön, ha szükség van rá. Közülük többeknek nincs állandó munkahelye, így ezekben a hónapokban nincsen bevételük. A MÁV Szimfonikusok, a kialakult pandémiás helyzetben nekik szeretnének anyagi segítséget nyújtani, hogy könnyebben átvészeljék ezt a nehéz időszakot. A munkavállalók járulékát érintő kormány-intézkedésnek köszönhetően MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány az ügy mellé állt, és a kevesebb járulékbefizetéssel „megspórolt” összeget a nemzetközi kulturális életből vett minta alapján, azoknak a kisegítőknek a megsegítésére fordítja, akikre évek óta számíthat a zenekar.

Ugyanakkor a zenekari tagok nettó átlagbére is növekedett valamelyest. Ebből a „plusz bevételből” ajánlott fel a tagság nagy része azok számára, akik ugyan hivatalosan nem tagjai a zenekarnak, de évadonként legalább 35 alkalommal vesznek részt annak munkájában.

A MÁV Szimfonikusok vezetői és művészei bíznak benne, hogy a kezdeményezéshez a többi zenekar is csatlakozik, és ezzel könnyebbé tehetik ezt a nehéz időszakot azon zenésztársaik számára, akik nem rendelkeznek állandó jövedelemmel.