Simon Rattle otthagyja a Londoni Szimfonikusokat

0
337

Simon Rattle otthagyja a Londoni Szimfonikusokat (London Symphony Orchestra) és 2023-tól a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának élére áll – írta a The New York Times.

A brit származású karmester – miután 2002-től 2018-ig a Berlini Filharmonikusokat vezette – néhány évvel ezelőtt visszatért hazájába, hogy vezesse a Londoni Szimfonikus Zenekart egy új koncertterem reményében. A Brexit életbe lépésével azonban bizonytalanná vált az új csarnok megépítése, Sir Simon Rattle ezért bejelentette távozását.

Nyilatkozatában elmondta, hogy távozásának okai személyesek , mivel felesége, Magdalena Kozena énekesnő és három iskoláskorú gyermekük Németországban él. Ugyanakkor a bejelentés egybe esett a Brexittel. A karmester már régóta figyelmeztetett, hogy az Európai Unióból történő kilépés ártana Nagy-Britannia kulturális életének.

Távozása „valódi veszteség az Egyesült Királyság zenei életében. A koronavírus-járvány és a Brexit kialakulóban lévő együttes hatása mélyen aggasztó kérdés a jövőben.” – mondta Nicholas Kenyon, a Barbican Center ügyvezető igazgatója és Mr. Rattle életrajzírója.