Gilbert Varga Bogányi Tiborral irányítja a Pannon Filharmonikusokat

0
377

Két karmester – egy együttes

Minőség, minőség, minőség – mindkettőjüknek ez a legfőbb célja. Ezért is jött létre – Magyarországon elsőként – az a különleges vezetői modell, mely szerint két vezető karmester – Gilbert Varga és Bogányi Tibor – áll a pécsi zenekar élén. A két eltérő habitusú maestro számos dologban gondolkodik hasonlóan, s remekül érti egymást. Mert ahogy ők is hangsúlyozzák, mindketten európaiak. Ezért is születhetett meg a tandem, amellyel új korszak kezdődik a Pannon Filharmonikusok életében. A közös munkáról, a további tervekről rendhagyó társulati ülésen és sajtótájékoztatón számoltak be október végén a Kodály Központban.

Az új korszakot Dohnányi fisz-moll szvitjének hangjai köszöntötték, a Bogányi Tibor vezényletével a különleges akusztikájú, pécsi hangversenyteremben. Horváth Zsolt igazgató ismét hangsúlyozta, hogy a Pannon Filharmonikusok 2003 óta milyen egyedülálló fejlődési pályát járt be a magyar művészeti életben. Az eltelt másfél évtized alatt ugyanis minden törekvésük arra szolgált, hogy emeljék az együttes nívóját. Tizenöt esztendő alatt számos fontos korszak volt a társulat szakmai fejlődésében, s ez a mostani együttműködés szintén új perspektívát tár az együttes elé. Kiemelte, hogy mennyire egyedülálló szituáció a hazai zenei életben, hogy két művészeti vezető együttműködve, egymásban megbízva áll egyetlen zenekar élén. Az igazgató arról is beszélt, mennyire hálás Bogányi Tibornak, hogy mindebben partner volt, s így a szakmai innováció terén a Pannon ismét példát mutathat. Megköszönte azt is, hogy ezt az elképzelést Pécs városa ugyancsak támogatta.
Dr. Páva Zsolt polgármester hozzátette, Gilbert Varga elismert személyiség, a pályája garanciát jelent arra, hogy még magasabb szintre jut vezetésével a társulat. Ő is felidézte, hogy az együttes közel két évtizeddel ezelőtt kezdett egy új vállalásba, hogy az ország vezető együttesei közé lépnek, és ezt sikerült is teljesíteniük. Nagy öröm számukra, hogy olyan brand született Pécsett, ami nem létezett korábban, és ez a mostani, új modell is ezt erősíti. Hozzátette, abban, hogy az új felállás létrejöhetett, a a zenészek is jelentős szerepet játszottak, így az itt dolgozók bérét is igyekeznek emelni, erre 2019-ben kerülhet sor.

Bogányi Tibor arról beszélt, hogy úgy véli, a közös munka akkor tud továbbfejlődni, ha létrejön az új modell, ugyanis a partner maestro még egy csavart hozzá tud adni az együttzenéléshez. „Boldog vagyok, hogy Magyarországon először mutathatunk abban példát, hogy két vezető karmester irányítja egy zenekar következő három évadát. Ez a példa nem ismeretlen a nyugati zenekari kultúrában, Gibert Varga a PFZ-hez való szerződtetése egy lépést jelent előre a nemzetköziség útján.”
Horváth Zsolt elmondta, tizenhat év alatt ez a negyedik alkalom, amikor a társulat kezdeményezésére és támogatása mellett szerződtetnek új vezetőt. S át is adta a szót Morvay Ágnesnek, a Művészeti Tanács elnökének, aki felidézte, 2010-ben játszottak először Gilbert Vargával, s már akkor érezték, hogy az ő irányításával milyen komoly szakmai előrelépést tehet a társulat.

Gilbert Varga elsőként arról beszél, hogy ezen a társulati ülésen, amikor először hallotta a zenekart játszani Bogányi Tibor vezényletével, most érezte igazán úgy, hogy jól döntött, amikor vállalta a pécsi felkérést. Kiemelte, hogy azokat a vágyakat kell megszólaltatniuk, amelyeket a zeneszerző beleírt a művébe. A nagyszerű zenekarral és nagyszerű teremmel, s egy olyan társkarmesterrel, mint Bogányi Tibor, nincsenek korlátok. Az előttük álló, közös munkához türelem, kitartás kell, de nagyon messzire juttathatják az együttest. Elmondta még, hogy szeretné, ha a három év alatt elérné, hogy a nevét Varga Gilbertként írják le, ahogy ez Magyarországon szokás.

Horváth Zsolt újságírói kérdésre kifejtette, hogy a Gilbert Varga és a Bogányi Tibor által dirigált koncertek a műsorterv mintegy 70 százalékát fedik le, de emellett továbbra is dolgoznak majd elismert vendég karmesterekkel.
Zárásként elmondta, a magyar művészeti élet status quóját újragondolják, azon dolgoznak, hogy összegezzék a legtöbb tudást, s a váltás megtörténjen, a Pannon pozíciót változtasson. Azt az eredményt, hogy a fővároson kívül is létre jött egy olyan társulat, ami a kulturális élet meghatározó művészeti együttese, ugyanis rögzíteni, stabilizálni kell.
R. Zs.