95 éves korában elhunyt Vermes Mária  hegedűművész és zenepedagógus

0
651

Vermes Mária 1923. november 23-án született Budapesten. Felsőfokú tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Gábriel Ferenc professzor tanítványaként végezte. Kamarazene, vonósnégyes, népzene és zeneszerzés tanulmányai alatt tanárai voltak többek köztt Weiner Leo, Waldbauer Imre, Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Molnár Antal és Visky János.

Édesapja dr. Vermes Béla, szegedi származású polgári jogi ügyvéd, 1951-ig önálló ügyvédként dolgozott a „Phylaxia” ipari vállalkozásban. Édesanyja, Göller Mária a családi hátteret biztosította. Budapest belvárosában, a Nyugati pályaudvar közelében élt nővérével és szüleivel.

Először a két évvel idősebb nővére, Stefánia kezdett hegedülni tanulni, de amikor Stefánia megbetegedett, azért, hogy ne vesszen kárba az óra, Mária beugrott a helyére és megkapta élete első hegedűóráját. Innentől kezdve ő is szorgalmasan gyakorolt és testvérével együtt tanult hegedülni. Hamarosan kiderült, hogy milyen óriási tehetség lapul a kislányban és egyenes út vezetett a Budapesti Zeneakadémiára, ahol tanári diplomát 1944-ben, művészit 1947-ben szerzett.

Szólistaként és a Magyar Hárfástrió tagjaként sikeres koncertek és rendezvények fűződtek a nevéhez, fellépett a Rádióban és a Televízióban, az NDK-ban és Csehszlovákiában, majd később Jugoszláviában, Belgiumban, Hollandiában, Ausztriában és Nyugat-Berlinben.

Életének főbb állomásai: 1950-57: Székesfehérvári Zeneiskola, 1957-71: Martin-Luther-Universität Halle/Wittenberg, 1971-76: Liszt F. ZTI., Pécsi  Tagozat, 1976-81: Liszt F. ZTI Budapesti Tagozat, 1981-94: Liszt F. Zeneakadémia – egyetemi tanár, 1994-2011: Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola. Nevéhez számos kottakiadás (például a 300 év hegedűmuzsikája Szeredi S. Gusztávval közösen) és feldolgozás (többek között Händel G-dúr chaconne hegedűre és brácsára) fűződik. Több megvédett zeneakadémiai DLA-disszertáció témavezetője.

1957-ben érkezett Halléba, ahol a már nemzetközileg is elismert hegedűművész Vermes Máriát kinevezték a Händel Fesztiválzenekar koncertmesterévé.  A város állami színházában működő zenekar az 50-es és 60-as években főszereplője volt Händel újrafelfedezésének. Horst-Tanu Margraf vezetésével ekkor vették hanglemezre Händel Op.6-os „12 Concerto Grosso”-ját Vermes Mária hegedűszólójával és a „Poros”c. operáját. Az ETERNA Vermes Mária szólójával rögzítette Gerhard Wohlgemuth hegedűversenyét, később Raupp “Essay” és “Concerto animato” című műveit. Az NDK-ban 1959-ben Kamaraművészi díjat kapott, 1962-ben Händel díjat és 1964-ben Művészeti díjat. Megkapta a Chamber Virtuoso-díjat, és 2004. március 15-én a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntette ki a köztársasági elnök. Vermes Mária a Német-Magyar Kamarazenei Egyesület művészeti vezetője volt, kulturális kapcsolatokat ápolt a Szorb Kulturális Egyesülettel Bautzenben.

1950-ben Szeredi-Saupe Gusztáv brácsaművész, Molnár Anna hárfaművész és Vermes Mária hegedűművész megalakította a Magyar Hárfástriót. Klasszikus zeneszerzők művein kívül a kortárs magyar zeneszerzők műveit is előszeretettel játszották, nem egy mű kifejezetten az ő számukra íródott.

Vermes Mária, Molnár Anna és Szeredi-S. Gusztáv – 1971-ben visszatértek Halléból hazájukba és Budapesten folytatták művészi valamint kulturális tevékenységüket. Régi növendékeikkel folytatott barátságuk fennmaradt továbbra is. A Magyar Hárfástrió számos országban koncertezett a következő években is.

1981-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára, valamint 1994-től a budapesti Szent István Zeneiskola tanára volt. 1981 óta tagja volt a mosonmagyaróvári Flesch-verseny zsűrijének, valamint vendégprofesszorként vett részt különböző hegedűkurzusokon Finnországban, Nagy-Britanniában és Horvátországban is.

Vermes Mária Szeredi-Saupe Gusztávval az „Editio Musica Budapest” kiadásában a „300 év hegedűmuzsikája” sorozatban a zeneiskolai tanulók számára számos zeneművet hozott nyilvánosságra. Vermes Mária készített hegedű-brácsa duót Händel zongorára írt G-dúr chaconne-jából.

Vermes Mária rengeteg tanácsot adott a Hamburgi Orvoszenekarnak, amelyet tanítványa Eckhard Schlemminger vezetett. Az együttes Vermes Mária segítségével valósíthatta meg 2016-ban finnországi utazását Helsinkibe.

Vermes Mária 2018. január 10-én, 95 éves korában bekövetkezett váratlan halálával a zenei világ egy nagyszerű személyiséget veszített el.

 

 

Megosztás