Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Közszolgálat és nemzeti kultúra - ellentmondó fogalmak?

  TISZTELETJEGGYEL - véleményrovat

 
Ha megéri, alig két esztendő, s betölti a hetedik ikszet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, melyet 1943-ban alapítottak, Dohnányi Ernő kezdeményezésére, s első hangversenyén, október 7-én a korabeli lapok tanúsága szerint családjával együtt megjelent a Kormányzó is. Ha betölti, írjuk, mert félő, hogy nem így lesz, legalábbis a „piaci tevékenység végzésére alkalmas gazdasági vállalkozás”-ba történő kiszervezésről olvasható hírek nem sok jót ígérnek*. A szakállas viccel szólva, cinikusan mondhatnánk, végül is még a legújabb rendelkezések szerint is elmehetne nyugdíjba. De fogalmazhatunk másként, s az sem kisebb paradoxon: az 1943-ban alakult zenekar útja érne véget, éppen most, amikor például az Országgyűlés úgy döntött, hogy a Kossuth-teret 1944 előtti (!) arculatának megfelelően kell helyreállítani, nem kis anyagi ráfordítással…
 
De tegyük félre az iróniát, s nézzünk szembe a valósággal. Kétségtelen, s ezt tudomásul kell venni mindenkinek, aki Magyarországon él, gazdasági szempontból drámai időket élünk. Tisztában kell lenniük mindazoknak, akik a kulturális szférában tevékenykednek, akik a művészetekkel foglalkoznak, nálunk ilyenkor ezt a területet érik el elsőként és a legnagyobb mértékben a megszorítások. Így volt ez már a rendszerváltozás előtt és után, s nincs másként ma sem. Nálunk, s ennek is hagyományai vannak, a pénzügyi, de még a kulturális kormányzat sem szokta ismerni azt a gondolkodást, amelynek lényege, a kultúra nem tartozik a rögtön megtérülő befektetések közé, nem hozza, nem hozhatja be azonnal a ráfordított költségeket. Mindaz csak hosszútávon térül meg, a tudatban, az agyakban, a gondolkodásban. Ezt a megtérülést nevezik nálunk boldogabb, nemcsak számokban látó világokban műveltségnek. S ez az, amiről, ha ma lemondunk, gyermekeink meg az ő gyermekeik látják kárát, áthidalhatatlan szakadékokat teremtve a jövő számára.
Csakhogy nem olyan időket élünk, amikor támogatni tudjuk a kultúrát, legyen az zene, színház, irodalom, képzőművészet… – söpri le a felvetést a kézenfekvő, gyors válasz, amelyre már nincs felelet. 
Tényleg nincs? Tényleg itt tartunk?
 
Próbáljuk meg mégis végiggondolni esetünket, azt, ami a Rádió zenei együtteseivel az elmúlt időszakban történt, történik. Különös tekintettel arra, hogy a muzsikusok sorsa, bármily elképesztő is, nem választható szét azoktól a politikai, média közszolgálati változásoktól, amelyek a rádió útját is meghatározták, meghatározzák. Mondhatjuk erre is, hogy képtelenség, hiszen a zenekarok, a zene rendszer-semleges. S ha ezt el is fogadjuk, történetesen el is fogadtatjuk, attól nem lehet eltekinteni, hogy az MTVA egészének helyzete, amely értelemszerűen nem független a politikai erőviszonyok alakulásától, szükségszerűen magával rántja minden résztvevőjét, alkalmazottját. Tehát az MTVA irányításával, finanszírozásával összefügg zenei együtteseinek – zenekar, énekkar, gyermekkórus (s ne feledjük a múltat sem, a szép emlékű Stúdió11) – finanszírozása is. Különválasztani csak akkor lehetne, ha a mindenkori vezetés elismerné, a szellemi értéket teremtő művészeket, együtteseket aligha lehet piaci alapon szemlélni, működtetni! 
Ha elfogadná azt az alaptézist, hogy a médiatörvény értelmében a közmédiumok közszolgálatisága nem merülhet ki abban, hogy a híreket objektíven közli, nem nyilvánulhat meg csak abban, hogy tényszerűen foglalkozik a napi kérdésekkel, és fontosabb műsorait ismétli, hogy olyan riportokat sugároz, amelyek hazánk és a nagyvilág életét mutatják be. 
Ha megértené, hogy a közszolgálatiságba, – és ne használjunk nagy szavakat, de – mégiscsak beletartozik a szellemi műhelyek fenntartása, a kultúra közvetítése, az ismeretek átadása, a szellemi nevelés, az ízlés formálása. Ebben pedig már benne foglaltatik a zenei nevelés, a zenei ismertek tágítása is, amelynek bizony a legjobb módja a zenehallgatás. Mégpedig jó minőségű és magas színvonalon előadott muzsikáé, amely az együttesek közvetítésével jut el a hallgatóhoz – legfiatalabbtól a legidősebbig. S ehhez bizony jeles zenedarabok, tehetséges és jól képzett, szakmailag felkészült muzsikusok, zenekarvezetők, kiváló karmesterek, énekesek kellenek. Egyszóval komoly munkával összeszokott, együttlélegző, művészileg autonóm együttesek, amelyek nyugodt, kiegyensúlyozott légkörben, művészi munkájukra összpontosítva készülhetnek hangversenyeikre. Mert e nélkül aligha lehet, nem csodákat, de értékes koncerteket, hiteles előadásokat várni. Olyanokat, amelyek nemcsak itthon, a hazai, de a külföldi zeneértő és zenehallgató közönségnek is közvetíti nemzeti zenekultúránkat, ha úgy tetszik, annak legrátermettebb követeként.
 
E feltételek megteremtése – gondolnánk – a közmédium elemi feladata. Egy ideje azonban úgy látszik-hallatszik, nem így gondolják. A most napvilágot látott kiszervezési terv félreérthetetlenül „piaci tevékenység végzésére” sarkallná az eddig is sokat megért társaságot. Nemcsak a tényt, már a kifejezést is vissza kellene utasítani! Akik így beszélnek, így fogalmaznak, valószínűleg nincsenek tisztában azzal, mit jelent a felelősségük, mit jelentenek a művészi értékek, milyen formában képesek egyáltalán működni az előadó-művészeti szervezetek, s mi az, amit akár egy tollvonással és némi vállvonogatással tönkretesznek. Talán arról sem hallottak, hogy Magyarországon létezik egy Előadó-művészeti törvény, amely pontosan definiálja, milyen szervezetek tartozhatnak annak hatálya alá. De arról sincs fogalmuk, milyen könnyű rombolni, s milyen nehéz építkezni… (zk) 
*„Cégesítik a szimfonikus zenekart is – Mint Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója az Index kérdésére elmondta, „megörököltünk három – rádiós, MTV-s és MTI-s – céget, és az elmúlt hónapokban azon dolgoztunk, hogy rendet tegyünk ezekben a cégekben, és értelmesen használjuk ki azt a lehetőséget, hogy vannak piaci tevékenység végzésére alkalmas gazdasági vállalkozásaink.” …”kft. veszi át például a rádió énekkarát, szimfonikus zenekarát és a gyerekkórusát is, mert a fellépéseik megszervezésére és lebonyolítására ez a céges forma sokkal rugalmasabb kereteket nyújt.” 
 

Eseménynaptár

<< Előző év / hónap
Köv. év / hónap >>
Mai dátum
Események
Közeli események:

Fórum

Jelentkezzen be az oldal tetején levő bejelentkezés mezőben!