Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
"Ha kidobnak az ajtón, visszamászom az ablakon"

Lukácsházi Győző szegedi posztjáról, gyerekprogramokról, új feladatokról, célokról

Néhány pillanatnyi gondolkodást követően döntött, és jelentkezett a Szegedi Szimfonikusoknál meghirdetett zenekari igazgatói posztra Lukácsházi Győző. Pályamunkája olyan sikeres volt, hogy július 1-jétől öt évre el is nyerte az állást, s már nyáron sok tárgyalást, egyeztetést folytatott. Tervei között természetesen fontos szerepet kap az ifjúságnevelés, a gyerekeknek szóló programokkal külföldi színtérre is ki szeretne lépni, a szegedi egyetemmel ugyancsak felvette a kapcsolatot.  Nagyobb hírverést kíván az együttesnek, megújítaná a honlapot, és a társulat új művészeti titkárt is kap, Kecskés György személyében. Emellett Lukácsházi Győző bízik abban, hogy a művészi színvonal a következő időszakban még magasabb lesz, és új előadókkal bővül a Szegedre meghívottak sora.


- Meglepett, amikor azt láttam, jelentkezett erre a posztra, hiszen ismertem rádiós műsorvezető-szerkesztőként, kiváló gyerekműsorok szervezője-vezetőjeként, de nem gondoltam, hogy vonzza a zenekari igazgatói szerepkör... 
-  Amikor döntöttem a jelentkezésről, arra gondoltam, mindez nem áll olyan messze attól, amit csinálok. Inkább az volt a kérdés, hogy Budapesten vagy Szegeden vállalkozzam minderre. Végül az alapján döntöttem, hogy nagyzenekarról van szó, hiszen a Bonbon matinékban csak kamaraegyüttesekkel tudtam dolgozni... Egyébként éppen a gyerekműsorunkat játszottuk Szegeden, Balogh Sándorral, amikor a szünetben említette Baross Gábor - őt még a győri iskolából ismerem -, hogy az első zenekari igazgatói pályázat sikertelen volt, most kiírják újra, s mit szólok ehhez. Azt feleltem, gondolkodom rajta, majd néhány másodperc elteltével közöltem: meggondoltam, pályázom.  Nagyon érdekel a nagyzenekar, már csak azért is, mert az utóbbi években a Rádiózenekarral óvódásoknak, kisiskolásoknak adunk rendszeresen koncerteket. A műsor negyven perces és ennek során a zene mellett beszélgetünk a hangszerekről, amelyeket be is mutatunk. A program olyan sikeres, hogy sorban állnak a jelentkezők, évekre előre tele a naptárunk. Azt gondolom, hogy például ezt a sorozatot is meg kell rendeznünk Szegeden.

- Olvastam elképzeléseiről, láttam, hogy a gyerekkoncertek, az ifjúságnevelés jelentős helyet kap a tervei között, s  persze akad számos más ötlet, újdonság is. A pályázat előtt konzultált Baross Gáborral?
- Igen, és aztán ismeretlenül bekopogtattam Gyüdi Sándorhoz is, akivel először a Bonbon matinéról, majd a pályázatról is beszélgettünk. Úgy érzem, hamar megtaláltuk a közös hangot, jól tudunk majd együtt dolgozni. Sándort kiváló diplomatának tartom, rengeteget tett azért, hogy a szegedi együttes viszonylagos biztonságban működjön. A zenekari meghallgatáson el is mondtam a muzsikusoknak, örülhetnek, hogy mindez így van, hiszen még egy olyan nagymúltú együttes tagjainak is lehet aggódnivalójuk, mint a Rádiózenekar...  Ismerem egyébként a zenészek gondolkodását, hiszen magam is muzsikus vagyok, tubás, és az évek során több együttesben is játszhattam. Tisztában vagyok azzal, hogy a zenész mekkora kincs, ahogy azzal is, mennyire érzékeny, és néha milyen rettentő dolgokra képes...  Tudom, milyen állandóan gyakorolni a hangszeren, és mekkora stressz este szólót játszani. Szeretném ezért, hogy Szegeden vidám legyen az alaphangulat. Erre meg is van minden okunk, hiszen a város a zenekar mögött áll. Elvárják azonban tőlünk, hogy mindezért tegyünk az ifjúságneveléssel, a hagyományőrzéssel. S tele vagyok ötletekkel, azt szeretném, hogyha ezekkel nemcsak Szegedet, hanem az országot is meglepnénk, a gyerekprogramokkal pedig külföldön is szeretnénk bemutatkozni. 

- Mit gondol, mivel sikerült maga mellé állítani a döntéshozókat, a zenekart, miért az Ön pályázata lett a nyertes?

- Nem volt könnyű feladat, hiszen az előző pályázók jelentősen megosztották az együttest.  Májusban aztán, hogy Koczka Ferenc és Farkas Pál visszalépett, ketten maradtunk aspiránsok. Így végül 48-45 re nyertem a zenekarnál, úgy, hogy csupán 30%-át ismertem a muzsikusoknak, a többieket meg kellett győzni az előadásommal. A döntéshozókra pedig talán az ötleteimmel, a terveimmel hatottam, és azzal, hogy hatvanévesen is perspektívát látok ebben a pozícióban. Bízom abban, hogy öt év alatt zenekari igazgatóként olyan építményt tudok létrehozni, ami az együttest is motiválja. A zenekar is látni fogja, jót akarok, értük vagyok, érdemes gyakorolniuk. Az idősebb művészeket is szeretném megnyugtatni, mindent megteszek azért, hogy majd becsülettel távozhassanak az együttestől. Persze, hallottam olyan hangokat, hogy az a küldetésem, hogy a zenekar egy részét elküldjem. Erről szó sincs. Bár elvileg a szabadság időszakában, július 1-jétől lettem kinevezve, a szabadtéri fellépések kapóra jöttek, így be tudtam mutatkozni az együttesnek.
 
– Utolsó interjúnkban Baross Gábor említette, az a nagy vágya, hogy legyen a szegedi zenekarnak egy jó koncertterme, az utódjára marad… Beszélt arról is, hogy ma már közgazdásznak, jogásznak, lobbistának, varázslónak kell egy személyben lennie a zenekari igazgatónak. Ön hogyan vélekedik erről?
- Tartok tőle, hogy a koncertterem feladata még az én utódomra is vár majd... Az igény megvan, pénz viszont, nincs hozzá… Gábor feladatköri felsorolásával pedig sajnos teljesen egyetértek. Nem maradt ki egyetlen szerepkör sem.

- Önnek is újdonság viszont a munkáltatói feladat…
- Ebbe bele kell, hogy ássam magam, de nem az alapról indulok, hiszen a Rádióban a könnyűzenei osztály vezetője voltam, majd vállalkozó lettem, tisztában vagyok hát azzal, hogyan kell átnézni az elszámolásokat. Arról nem is beszélve, hogy évtizedek óta pályázom mindenfelé, nagy rutint szereztem e téren. Ha az ajtón kidobnak, visszamászom az ablakon. Persze nagyon fontosnak tartom a jó munkatársakat, szerencsére ilyen embereket találni Szegeden is, nem kell senkit a fővárosból vinnem. Lényeges változás például, hogy új művészeti titkára lesz az együttesnek Kecskés György első kürtös személyében, akit remeknek tartok e posztra. A honlapnak is ideje megújulnia, látványosabbá, informatívabbá válnia, hiszen ezzel tudjuk megszólítani a jövő közönségét.

- Baross Gáborral továbbra is rendszeresen konzultál?
- Nagyon jó a viszonyunk, szívesen kérdezek, de már a saját szálaim mentén láttam munkához. Tóth Péter zeneszerző lett a dékán az itteni egyetemen, vele már volt egy megbeszélésem. Hasznosítom a kapcsolati tőkémet, hiszen a Budapest Ragtime Band egykori irányítójaként vagy a könnyűzenei osztály régebbi vezetőjeként rengeteg embert ismerek, arról nem is beszélve, hogy korábban fesztivált szerveztem vagy játszottam az Operaház zenekarában, az IBS-ben pedig zenei vezetőként különböző izgalmas előadásokat hívtam életre. A művészvilágban mindenkivel jó viszonyt ápolok. Olyan dirigenseket szeretnék Szegedre meghívni, akik még nem jártak itt, s olyan helyekre akarom elvinni a zenekart, ahol még eddig nem szerepelt.

- Gyüdi Sándortól mennyiben kap szabad kezet minderre? Ezek ugyanis nagyrészt művészeti kérdések...

- Az idei szezon már készen van, ebbe már nincs beleszólásom, de a Sándorral való kapcsolatom úgy vélem, enged majd némi beleszólást ilyen ügyekben is. Szeretném rávenni néhány dologra, és frissíteni kívánok a művészek, a meghívottak terén. Bízom abban, ha látja, hogy jól csinálom, belegyezik.
 
- Tervei között szerepel, hogy erősíteni kívánja a kapcsolatot a szabadtéri játékokkal.
- Két új embert neveztek ki idén a fesztivál élére, felvettem velük a kapcsolatot, mert úgy gondoltam, minden ottani feladatot a szegedi szimfonikusoknak kellene ellátnia a jövőben.

- Milyen újdonságot tervez még az együttesnél?

- A Magyar Villamosművek muzsikáló gyerekeknek versenyt szervezett, hangzó anyagot kellett beadniuk, és a legjobbak fellépési lehetőséget kaptak. Akkoriban a Hungarofest által szervezett koncerteket vezettem, s ezek előtt bemutattam egy-egy fiatalt. Nagyon sikeres volt, szeretném ezért, ha lenne ilyen Szegeden is, és összegyűjtenénk a tehetséges gyerekeket. Már a nyár folyamán sok dologgal foglalkoztam, kerestem ehhez is szponzorokat, médiatámogatókat. A gyerekek mellett pedig szeretném az ifjú zenészeket szintén megszólítani, olyan lehetőségeket kínálni számukra, hogy ne kelljen mindenáron a fővárosba vagy külföldre menniük. Olyan színvonalú zenekart szeretnék, ami nekik is vonzó. Sok dolgot szeretnék elérni a nagy lelkesedésemmel, és remélem, sikerülni fog.

- Hogyan képzeli a művészi színvonal emelését?
- Ehhez kellenek a vendégek, a szólampróbák. Fontos, hogy az együttes koncentráltan dolgozzon, érezzék, lehet mindezt jobban csinálni, és mindezt élvezzék. Eddig is remek volt az együttes, de minden lehet még magasabb szintű. Magam is megteszek ezért mindent, s ezt fogom figyelni a próbákon.

- Említette azt is, hogy nagyobb hírverést szeretne. Miből futja rá? A marketingbüdzsé, tartok tőle, nem fog nőni...
- Valóban nem. Kérdés, a lobbizásom milyen eredményekkel jár, hogyan tudom használni a kapcsolati tőkémet. Az biztos, hogy a közszolgálati csatornáknál nagyobb eredményt tudok majd  elérni. Szegeden is felkutatok minden fórumot, ahol foglalkozhatnak velünk. Kitalálok majd olyan eseményeket, amelyek az együttesre irányítják a figyelmet. A Filharmónia vezetőjével is tárgyaltam már. Tapasztalatból tudom, hogy a gyerekekkel zseniális programokat lehet szervezni… 

- Szegeden lakik majd vagy ingázni fog a Tisza-parti város és a főváros között?

- A Bonbon Matinékat, a rádiós tevékenységemet nem akarom feladni, szeretném hát mindezt a jövőben is folytatni, csak kicsit ügyesebb időbeosztással. Így a tervek szerint hétfőtől csütörtökig Szegeden leszek, a hét végén pedig Budapesten dolgozom, és a családom is rendszeresen meglátogat. Úgy vélem, így minden menedzselhető lesz, hiszen úgyis ebből áll az életem. 


-    Mi lesz a sorsa a Bartók rádióban futó, megszokott gyerekműsorainak?
-    Semmi szín alatt nem tervezem, hogy változás álljon be ezeknél. Lesz továbbra is kéthetente Partitúra és Hangszerországban Győző bácsival, valamint havonta egyszer Tóbiás Matiné élőben. A különbség talán annyi lehet, hogy többször szerepelnek majd bennük szegedi kismuzsikusok és tanáraik, vagy a zenekarom művészei. Biztos vagyok abban, hogy ezután is érdemes lesz vasárnap délelőttönként a Bartókot hallgatni. (R. Zs.)
 


Eseménynaptár

<< Előző év / hónap
Köv. év / hónap >>
Mai dátum
Események
Közeli események:

Fórum

Jelentkezzen be az oldal tetején levő bejelentkezés mezőben!