Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Zenekari körkép - Budapest, Miskolc, Pécs

 Zenekari körkép - Budapest, Miskolc, Pécs

Folytatva zenei körképünket a szimfonikus zenekari élet három fontos résztvevőjével az ország három különböző városából – Budapestről, Miskolcról és Pécsről – szemlézhetjük végig az  évad színes és izgalmas programjait. Jelen esetben, ha némi szomorúság is vegyül ebbe, de egy biztos, a hazai szimfonikusok és vezetőik hagyományosabb és progresszívabb célkitűzéseikkel is a minőségi művészet fáradhatatlan képviselői. 
 
Kovács Géza – Nemzeti Filharmonikusok
 
„A Nemzeti Filharmonikusok 2016-17-es évadát már a kezdetektől fogva beárnyékolta Kocsis Zoltán egészségi állapota, aki láthatóan küszködött a súlyos betegséggel. Talán a hagyományosan megrendezésre kerülő, Bartók Béla halála előestéjén felhangzó koncert műsorválasztása sem volt véletlen, a gyászinduló tétele az eddigieknél sokkal sötétebben hangzott fel, és a későbbiek csak megerősítettek abban a riadalomban, hogy nagy a baj” – osztotta meg velünk benyomásait Kovács Géza. Kocsis Zoltán állapota pár hét alatt rohamosan leromlott, és amikor utoljára Győrben dirigált, sok hölgy elsírta magát a zenekarból, látva, hogy milyen állapotban van. 
„Ekkor leültem vele, átnéztük az évadot, hogy mi az, amit megtartana, és amiket más karmesterekre bízna. Még így is nagyon kevés maradt a szűrön, de a karácsonyi Diótörőt mindenképpen szerette volna, illetve a februári Brahms koncertet. Sajnos ezekre már nem volt lehetősége. Azt azonban elmondhatjuk, hogy akik helyette dirigálták és dirigálják a fellépéseket, mind az ő jóváhagyásával lettek felkérve. Ez alól természetesen kivétel Madaras Gergely, aki nagyszerűen vezényelte a karácsonyi Diótörőt, és kiváló együttműködésben dolgoztunk vele, emellett meg kell említenem két hangversenykörutat, amelyet szintén Kocsis Zoltánnak kellett volna teljesítenie. Mivel már Japánba és Kínába sem tudott velünk jönni, így az előbbi fellépésen Kobajasi Kenicsiro, utóbbin pedig Kovács János jött velünk. Sanghajban ért minket a rettenetes halálhír.” – mondta el lapunknak a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.  
Van, hogy a nehézségek nem járnak egyedül. A november végén abszolvált 56-os lengyelországi turné, ami a lengyel-magyar kulturális évad keretében valósult meg, és Kassáról indulva szebbnél szebb városokban és minőségi, új termekben került megrendezésre, a második koncert után ismét nehéz helyzet elé állította a zenekart, ugyanis Kovács Jánost kardiológiai problémákkal kórházba kellett szállítani. Így a varsói harmadik koncertet a mondhatni álmából felriasztott Farkas Róbert vezényelte, aki a főigazgató interpretációja szerint nemcsak a közönséget, hanem a zenekart is meghódította. A többi előadást pedig Vajda Gergely vezényelte szintén mindenki nagy megelégedésére. 
„Az évad nagyrészt tehát magán viseli Kocsis Zoltán keze nyomát, és még nagyon sokáig itt lesz közöttünk a szelleme; az általa betanított és megkövetelt színvonalú hangversenyek még előttünk állnak. Nemcsak én fogadtam meg koporsója mellett, hanem a zenekar is tisztában van azzal, hogy ha jottányit is engedünk a színvonalból, akkor elvesztünk” – erősíti meg Kovács Géza a kocsisi hagyomány folytatólagosságát. 
A zenekarra februárban egy spanyolországi turné vár, a kórus pedig nagyszerűen szárnyal. Decemberben emlékezetes 1956-ra reflektáló műsort adtak a Nemzeti Múzeumban, a Nemzeti Énekkarban pedig remek szólisták vannak úgy, hogy közben más zenekarokkal is együttműködnek, és rengeteg friss programban ott vannak, ami többek között Somos Csaba lendületének és eltökéltségének köszönhető. 
„Jó hír is van azért, beszélgetésünk előtt néhány nappal a fenntartó minisztériumtól megérkezett az értesítés, hogy szakmai és üzleti tervünket jóváhagyták, így a tavalyinak megfelelő büdzséből gazdálkodhatunk, és megmaradhatnak az olyan emlékezetes rendezvényeink, mint például kooprodukciós programsorozatunk a MÜPA-val.”¬ – tudhattuk meg Kovács Gézától, aki a Nemzeti Filharmonikusokért aggódókat is igyekezett megnyugtatni. „A hogyan továbbról egyelőre nem tudok még beszélni, a tárgyalások folyamatban vannak, és reméljük, hogy nemsokára mindenki számára megnyugtató közleményt tehetünk közzé a művészeti vezetés ügyében, de ezt a hangverseny évadot Kocsis Zoltánnal terveztük, így semmi okunk a kapkodásra.” 
Március 5-én, Kodály halálának előestéjén hangzik majd fel Madaras Gergely vezényletével Koessler Jánostól (Bartók és Kodály tanárától) a Szimfonikus változatok, illetve Kodálytól a Magyar rondó, részletek a Háry Jánosból, a Marosszéki táncok és a Budavári Te Deum. 
Ugyancsak márciusban Liszt, Bartók és Kodály műveit játssza a zenekar, ezen a koncerten szintén Kocsis Zoltán vezényelt volna, de a Nemzeti Filharmonikusok kérésére Hamar Zsolt vállalta el a fellépést. 
Áprilisban Yoav Talmi világhírű karmester vezényel Schumann és Mendelssohn műveket a Zeneakadémián, májusban pedig a zenekart Eliahu Inbal dirigálja, akivel a közönség Mahler III. szimfóniáját hallgathatja meg a MÜPA-ban. 
A sok fontos esemény mellett a Nemzeti Filharmonikusok idén is folytatják edukációs utazó programjukat, aminek során a zenekar tagjai önkéntes alapon, kis csoportban olyan halmozottan hátrányos helyzetű kis településeken zenélnek, ahol még talán nem is hallottak élőben komolyzenét, és a muzsikusok kivétel nélkül arról számolnak be, hogy a gyerekekre szédületes hatással van a zene.
 
Szászné Pónuzs Krisztina – Miskolci Szimfonikusok
 
„Idén az átlagosnál hamarabb kezdődött az évad a Miskolci szimfonikusok számára”, tudhattuk meg Szászné Pónuzs Krisztinától, a zenekar ügyvezetőjétől. Augusztusban felléptek a Nyírbátori Zenei Napok Zárókoncertjén a Református Templomban Pitti Katalin közreműködésével, Gál Tamás vezényletével. Szintén ebben a hónapban nagy sikerű koncertet adtak az edelényi kastély dísztermében is, ahol a zenekart Davis Curtis dirigálta, az est szólistája a zenekar fagott szólamvezetője, Halász István volt. Ugyancsak fellépett a zenekar David Curtis vezényletével a Miskolci Kamarazenei Nyár rendezvényen, ahol a zárókoncerten a közönség Beethoven István király nyitányát, Mozart F-dúr zongoraversenyét és Haydn D-dúr szimfóniáját hallhatta Kasumi Barouch zongoraszólista közreműködésével. 
A szeptember gyerekprogramokkal telt, a hosszú múltra visszatekintő Játsszunk zenét a szimfonikusokkal sorozatot idén először hétköznap délelőttre hirdette meg a zenekar. „Az eddig csak családokat célzó hétvégi koncertek mellett most kiajánlottuk iskoláknak is a 3-10 éves gyerekeket célzó, zenei bevezető programunkat, amelyre rengeteg óvoda és iskola jelentkezett, nemcsak Miskolcról, hanem a környező településekről is”, tudhattuk meg az ügyvezetőtől. Emellett nagy sikernek örvend a 0-3 éves korosztálynak szóló Ciróka Babakoncert sorozat is, amely ősszel, télen és tavasszal is helyet kap a zenekar programjában 2-2 koncerttel.
A szeptember eleji évadhirdető koncert eleinte kényszerből került a Szinva-teraszra, mivel a hangverseny helyszínéül szolgáló Nyári Színház nézőtéri fedését lebontották két évvel ezelőtt. A nagyjából egy órás, ingyenes rendezvény, - amely részben népszerű, részben az évadra ráhangoló darabokat tartalmazott, - úgy tűnik, jól megtalálta helyét szabadtéren, Miskolc belvárosában.
A Miskolci Szimfonikusok két bérletes sorozata (Hangforrás és Tűzvarázs) is nagy sikernek örvend. Vendégük volt már többek között Balog József zongoraművész, Kovács János karmester és a zenekar tagjait is láthatta szólista szerepben a miskolci publikum. Az évadban érkezik hozzájuk még vendégkarmesterként Marco Balderi és Somos Csaba, valamint olyan nagyszerű szólisták, mint Várdai István, Falvai Katalin és az ifjú tehetség, Berecz Mihály. Novemberben egy franciaországi turnéfelkérésnek is eleget tett a társulat. „A Párizsi Kongresszusi Palotában hat alkalommal játszott a zenekar a Hattyúk tava előadásban, ahol a Milánói La Scala Balett-karát kísértük, Rossen Milanov bolgár karmester dirigálásával. Nagyon elégedettek voltak velünk, jó kritikákat kapott az együttesünk és a zenészeinknek is sokat jelentett ez a turné” - tette hozzá Szászné Pónuzs Krisztina.
A több évtizedes múltra visszatekintő karácsonyi koncert helyszínéül a Selyemréti Szent István Templom szolgált, közreműködői pedig a miskolci Fazekas Iskola gyermekkórusai voltak (Fazekas Gyermekkar, Fazekas Kicsinyek Kórusa) Gál Tamás vezényletével. 
„A három újévi koncertünk nagyon jól sikerült”, mesélte örömmel a zenekar ügyvezetője, „fantasztikus hangulatban mindhárom előadás teltházzal ment le”.
Januártól szinte minden héten koncerteznik a zenekar a bérletes előadások szerint, és február elején a Zeneakadémián is fellépnek Brahms és Wagner műsorral, ahol Varga Oszkár és Varga István fog közreműködni hegedűn és gordonkán. 
A miskolciak izgalmas projektje, hogy a zenei edukáció terén nemcsak a már megszokott mgyerekprogramokkal jelentkeznek, hanem a gyerekeket is bevonják a szakmai munkába. Mindez egy összművészeti előadás keretében valósul majd meg, ahol a zenét összekapcsolják a képzőművészettel, a Balázs Győző Református Líceum tanulóival és pedagógusaival közösen állítják színpadra Kodály Háry János daljátékának keresztmetszetét. Részben a gyerekek tudása, részben a zenekar zenei aláfestése várhatóan ugyanazt az izgalmas és színvonalas alkotást fogja eredményezni, mint tavaly az azonos feltételek között létrejött Péter és a farkas előadás. 
Márciusban a zenekar egy része egy hétre Angliába utazik, és szintén a Hattyúk tava, valamint a Diótörő balettelőadásokban működik közre. Emellett a március az ifjúsági koncertek időszaka, amikor is több mint tíz ifjúsági koncerten vesznek majd részt a Filharmónia szervezésében. 
Mint minden évben, a nyár eleje idén is az Operafesztiválon való részvételt jelenti majd a zenekar számára június 16 és 26 között, az évadot pedig a Promenád koncertek zárják. 

Horváth Zsolt – Pannon Filharmonikusok
 
 A Pannon Filharmonikusok új szerepekbe helyezkedve, egyszeri és megismételhetetlen előadásokat ígér a 2016/2017-es évadban.
A pécsi zenekar az idei évadban győztesekkel játszik, hiszen koncertjeinek szólistái a nemzetközi zenei élet hangszeres olimpiáinak kivételes képviselői. A Pannon Filharmonikusok túllépve a hagyományos szimfonikus zenekarok szerepkörén, számos színpadi művet tűz műsorra, valamint rendhagyó projektekkel, díszhangversenyekkel, jubileumokkal és egyedi kamarasorozattal várja a közönséget a sokrétűen összeállított évadban.
Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója már az évadnyitón felhívta a figyelmet arra a jelentős újdonságra az együttes életében, hogy az operajátszás hangsúlyozásával kiszélesedik a Pannon Filharmonikusok művészeti palettája. A Kodály Központ zenekari árka mind a színpaddal, mind a nézőtérrel kiváló akusztikai kapcsolatban áll, ezzel lehetőséget adva számukra a repertoár bővítésére, a szimfonikus zenekarok hagyományos szerepkörén túl.
A 2016/2017-es évadban több alkalommal félig szcenizált, koncertszerű előadással mutat be színpadi műveket az együttes, köztük Sztravinszkij Oedipus rex című egyfelvonásosát, valamint Bartók és Bellini darabokat. Az évad méltó zárásaként Rufus Wainwright Prima Donna című operájára válthat jegyet a közönség. A korhű barokk előadásmód nyomdokain jár a zenekar. 
A Pannon Filharmonikusok az ország egyetlen nem fővárosi szimfonikus zenekara, melynek mérvadó törekvése, hogy autentikus előadásmódban játssza a régizenét. A stílus kiteljesítése érdekében az együttes 2015-ben létrehozta a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórust, mely ebben az évadban három előadáson is közreműködik. Emellett a stílus jeles képviselőivel dolgozik együtt a zenekar. Októberben például a barokk specialistájaként számon tartott világhírű karmester, Jonathan Cohen vezényeltével adtak koncertet. 
A hangszeres olimpiák képviseletében az évad hátralévő részében színpadra lép Andrej Gavrilov zongoraművész, Akiko Suwanai egy nagy múltú Stradivarius hegedűn játssza majd Williams Walton hegedűversenyét, és nem maradhat ki a sorból a fiatal és zabolázatlan Marie-Elisabeth Hecker sem, aki májusban Edward Elgar csellóversenyét adja elő. A karmesteri pódiumról Olari Elts, Howard William és Gilbert Varga is vezényli majd a pécsi együttest. 
A 2016/2017-es évad a jubileumok évada is: 650 éves a Pécsi Tudományegyetem, 500 éves a reformáció, 125 éve született Bartók Béla, 110 éve született Victor Vasarely és 100 éve Csorba Győző. A jeles évfordulókra emlékezve a teljes évadon átívelő programokkal, egyedi kamarasorozattal és a Bartók Ötpróbához hasonlóan rendhagyó projektekkel készül az együttes, valamint ebben az évadban a Hősök Tere Kezdeményezés programját szintén támogatja a zenekar. 
A legtöbb előadáson teltház előtt játszik a zenekar. Mindez még inkább igaz a budapesti koncertsorozat esetében, melynek idei évadára több, mint 1100-an vettek bérletet.. A kivételes programokkal fémjelzett évad valamennyi hangversenyéről egyaránt elmondható, hogy kihagyhatatlan zenei élményt nyújt a közönség számára. 
(Szekeres Nikoletta )
 
 
 

Eseménynaptár

<< Előző év / hónap
Köv. év / hónap >>
Mai dátum
Események
Közeli események:

Fórum

Jelentkezzen be az oldal tetején levő bejelentkezés mezőben!