Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Kultúrpolitika
2017.03.07.
Dr. Hoppál Péter államtitkárral az elosztás szempontjairól, a kulturális területen dolgozó közalkalmazottak illetményemeléséről, valamint arról is beszélgettünk, milyen szerepet töltenek be a szimfonikus zenekarok a kulturális alapellátásban.

2016.05.05.
Szép és jó gondolatok hozták létre a Nemzeti Kulturális Alapot /NKA/. A szerencsében reménykedő honfitársaink ötös lottóra költött pénzének játékadója nem kevés, ezt az összeget a magyar kultúrára fordítani pedig okos döntés.

2016.01.20.
Amikor összehasonlítunk társulatokat, akkor van időtényező is, hogy ki mikor kezdte el ezt a ’zenekarosdit’. Akadnak hatalmas hagyománnyal rendelkező együttesek, a friss társulatoknál azonban az időfaktort az egyik napról a másikra képtelenség átugrani…

2015.09.29.
Az EMMI kultúráért felelős államtitkára úgy vélekedik, az utóbbi időszakban számos téren előrelépés történt a zenei területen. Hoppál Péter beszélt arról, hol tart a kulturális élet szereplői számára készülő életpálya-modell, miért jövőre hirdetnék meg a Bartók Emlékévet, s terveik szerint hogyan alakul majd a tao további sorsa.

2014.11.29.
Az utóbbi időben gyakran merül fel a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács ülésein, milyen nehéz helyzetbe hozza a zenekarokat, énekkarokat az alacsony bérezés, különösen most, amikor a pedagógus-életpályamodell bevezetését követően sokan inkább emellett a pedagógus hivatás mellett teszik le a voksukat.

2014.11.24.
Néhány éve már a kritérium-rendszer számait is figyelembe véve tesz javaslatot az állami támogatás elosztására a Zeneművészeti Bizottság. A számokról, a döntések okairól és a különböző változásokról a bizottság egyik tagjától, Herboly Domonkostól kaptunk tájékoztatást.

2013.11.24.
Jelentős összeggel, 630 millió forinttal nő az önkormányzati zenekarok és énekkarok költségvetése 2014-ben, s emellett az NFZ, a BFZ és az Operaház is nagyobb támogatásra számíthat. Halász János kultúráért felelős államtitkár örül annak, hogy sikerült elérniük, hogy a többlettámogatás összege beépüljön az együttesek költségvetésébe.

2013.05.05.

Halász János döbbenetesnek tartja, hogy néhány önkormányzat éppen a zenei együtteseken spórol, s már gondolkozik azon, hogyan lehetne a biztonságos működés garanciáit megteremteni.

2013.01.20.

Az NKA Előadó-művészet Kollégiuma új, középtávú stratégiájának keretében idén először fog támogatni közös projekteket, valamint több évre áthúzódó programokat. Kiemelt célként jelentkezik a fiatalok művészetre nevelésének támogatása, az értékes kultúrát szerető és igénylő közönség utánpótlásának kinevelése is.

2013.01.20.

Számos új törvény, kormányrendelet született az elmúlt időszakban a nyugdíjazásokkal kapcsolatban. Ezek közül több érintette a művészeti területen tevékenykedőket, hiszen sok zenész közalkalmazott, arról nem is beszélve, hogy a művésznyugdíj tavalyi megszüntetése eléggé elkeserítette az előadókat. A változásokról dr. Gyimesi László számolt be.

2012.11.20.

Devich János úgy véli: átmeneti évről van szó, ha szükség van, s indokolt, változtatnak

2012.06.20.

A Nemzeti Kulturális Alap átalakítása után az előadó-művészet három nagy területéről (színház, zene, tánc) érkező pályázatok egyetlen kuratórium hatáskörébe tartoznak, amelynek vezetője Nagy Viktor lett. Riportunkkal arra keressük a választ, hogy milyen munkamódszerrel és milyen preferenciák mentén hozta meg döntéseit a vegyes kuratórium.

2012.06.20.

Devich János kategóriákról, minősítésről, feladatokról

Az előadó-művészeti törvény változása többek között azzal is járt, hogy a zenekarokat az eddigi első és második kategória helyett nemzeti, kiemelt, valamint pályázati kategóriákba sorolják, s már ez alapján kapják meg a következő esztendőben az állami támogatást.

Melléklet: 5/2012. (VI.15.) EMMI rendelet

2012.05.05.

Kilenc zenekar részesült abból a csaknem 1,5 milliárd forintos összegből, amelyet fővárosi komolyzenei együttesek rendkívüli támogatására csoportosított át a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI). A Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége (MSZZSZ) nyilatkozatot tett közzé, amelyben hangsúlyozzák, hogy nem értenek egyet az eljárással...

2011.11.20.

Most a pragmatikus döntéshozatalnak van itt az ideje. Elsőként az NKA-ra vonatkozó törvény módosítását kell elfogadnia a parlamentnek. Emellett az új intézményrendszer felállításával is el kell készülnünk januárig. Fontos a jövő évi pályázati naptár megalkotása és a pályázati keretek meghatározása.

2011.11.20.

Alakuló ülést tartott 2011. november 7-én a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács. A 24 tagú testület feladata az, hogy megjelenítse az ágazati működés során jelentkező, lényeges szakmai és fenntartói álláspontokat, emellett az állami és szakmai együttműködés fórumává váljon. Az ülésen a NEÉT elnökének dr. Gyimesi Lászlót választották, aki vázolta a szervezet feladatait.

2011.09.29.

Gyüdi Sándor a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójaként és a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjeként fogalmazza meg véleményét az előadó-művészeti törvény módosításának várható hatásaival kapcsolatban.

2011.06.20.

Az előadó-művészeti törvény módosítását célzó javaslatot nyújtott be 2011. május 30-án L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, Németh Zoltán, a fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője és Puskás Imre, a Tolna megyei közgyűlés elnöke.

2011.06.20.

Dr. Gyimesi László úgy véli, a munkaügyi szabályozás terén korábban jó munkát végeztek, hiszen alig van szükség módosításra. Most új célok és alapelvek jelentek meg, ezért az állam és az előadó-művészet viszonyában jelentős átrendeződés történik.

2011.05.05.

„Kifejezetten öröm az, hogy sok szimfonikus zenekar van, hiszen a tehetségek csak így tudnak kiérlelődni. Ha kevés zenekar lesz, akkor számos tehetségnek nem lesz módja a kibontakozásra.”
Interjú Dr. Papcsák Ferenccel, Zugló polgármesterével, a Zuglói Filharmónia Kft és általában a szimfonikus zenekarok finanszírozási kérdéseiről.

2011.03.10.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, Szőcs Géza úgy vélekedik, az együttesek mind saját értékkel bíró formációk, s meg kellene találni azt a pénzügyi fedezetet, amely továbbra is biztosítja a zenei sokszínűséget. Szerinte a zenekaroknak nagyobb szerepet kellene vállalniuk a zenepedagógiában, valamint a karitatív missziós feladatokban.

2011.03.10.

Beszélgetés Kovács Gézával, a Nemzetközi Társaság az Előadóművészetekért (ISPA) elnökségi tagjával, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnökével, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával

2010.11.25.

Folyamatos szakmai egyeztetések, meghallgatások jellemzik az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának munkáját, jövő év elején pedig konferenciát is rendeznek. A testület elnöke, L. Simon László író ugyanis nagyon lényegesnek tartja, hogy tevékenyen részt vegyenek a kultúrpolitika alakításában, és rendszeresen meghallgassák a szakma képviselőit.

2010.11.25.

A Nemzeti Kulturális Alap új elnöke ambiciózus stratégiát hirdetett meg az NKA jövőbeni működésére vonatkozóan, amelyben lényeges eltérések mutatkoznak az eddigi irányvonalhoz képest. Jankovics Marcellt az irányváltás okairól és az NKA struktúráján belül a zenei előadó-művészetnek szánt szerepről kérdeztük.

2010.11.25.

„Az állam a törvényen keresztül azt fejezte ki, hogy mindenkit megpróbál az általa vállalt lehetőségeken belül a legjobb pozícióba hozni, de mindenki tegye meg a tőle telhető legtöbbet.”

Keresés a cikkek között!


Eseménynaptár

<< Előző év / hónap
Köv. év / hónap >>
Mai dátum
Események
Közeli események: