Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Hivatásossá válásának jubileumát ünnepli a Győri Filharmonikus Zenekar
2017. június 18.
Hivatásos zenekarrá válásának ötvenedik évfordulóját ünnepli a következő évadban a Győri Filharmonikus Zenekar, amely ebből az alkalomból emlékkönyvet, valamint Johannes Brahms szimfóniáiból lemezt ad ki. A következő szuperprodukció pedig Bizet Carmen című operájának koncertszerű előadása lesz az Audi Arénában.

    Fűke Géza, a zenekar igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a készülő könyvhöz várják azokat az emlékeket - fényképeket, leveleket, plakátokat vagy műsorfüzeteket - és relikviákat, amelyek a zenekar elmúlt ötven évének történetéhez kapcsolódnak. Egy minél átfogóbb tartalmú, gazdagon illusztrált emlékkönyvet szeretnének megjelentetni, a tervek szerint év végén, de legkésőbb jövő év márciusáig. 
    A CD-n azért Brahms négy szimfóniája és Tragikus nyitánya szerepel majd, mert egyrészt a győri születésű Richter János (1843-1916) karmester a második és a harmadik szimfóniát, valamint a Tragikus nyitányt a világon először vezényelte, másrészt Brahms szimfóniáinak eljátszása tökéletesen alkalmas arra, hogy bemutassa, hogyan, milyen szinten játszik egy zenekar. Ez egyfajta mérce is - tette hozzá az igazgató, majd megjegyezte: a harmadik ok, hogy a zenekar szereti is játszani ezeket a darabokat. 
    A Carmen című opera koncertszerű előadása jövő év január 5-én lesz az Audi Arénában, amelyen a Nemzeti Énekkar működik közre. A főbb szerepekben Oleszja Petrova orosz, valamint Pataki Adorján és Sebestyén Miklós operaénekeseket hallhatják a nézők. A darabot Attilio Tomasello karmester vezényli. 
    Hat bérletsorozatot indítanak a következő évadban is. 
    Számos visszatérő művésszel, többek között Kobajasi Kenicsiro japán karmesterrel, Alastair Willis amerikai karmesterrel, a Salzburger Festival Kammerorchestert vezető Bényi Tiborral és Ránki Dezső Kossuth-díjas zongoraművésszel fog ismét együtt dolgozni a zenekar.
    Mellettük első alkalommal vezényli a zenekart Győriványi Ráth György, Daniel Raskin, Martin Sieghart, Somos Csaba és Michael Martin Kofler.
    Mások mellett együtt zenélnek majd Lara Boschkor hegedűművésszel, a 2013. évi Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny győztesével, Sergei Nakariakov trombitaművésszel, Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművésszel és Jörg Brückner kürtművésszel.
    Az ünnepi évad repertoárjában többek között Beethoven második, ötödik, és hetedik szimfóniája, Chopin e-moll zongoraversenye, Prokopp Rómeó és Júliája, Verdi Requiemje, Sibelius második szimfóniája, Bruckner negyedik szimfóniája és Richard Strauss Don Juan című darabja szerepel. 
    A reformáció ötszázadik évfordulójára Mendelssohn Reformáció című szimfóniájával készül az együttes. 
    Két ősbemutatót is tartanak, a zenekar felkérésére egy-egy művet komponál Gyöngyösi Levente és Pacsay Attila. 
    Az idei évadban a Győri Filharmonikus Zenekar 147-szer lépett fel Magyarországon, emellett tíz külföldi koncertet adott, decemberben pedig Kínában turnézott. 
    A zenekar jogelődjét, a győri Ének- és Zeneegyletet 1862-ben a világhírű győri születésű karmester, Richter János édesapja, Richter Antal alapította. Koncertzenekarrá 1968-ban alakult az együttes. Felléptek Európa szinte valamennyi országában, valamint Marokkóban, Kínában, Dél-Koreában és Tajvanon. (MTI)
Hozzászólások
Vissza a hírekhez

Eseménynaptár

<< Előző év / hónap
Köv. év / hónap >>
Mai dátum
Események
Közeli események:

Fórum

Jelentkezzen be az oldal tetején levő bejelentkezés mezőben!