Frankl Péter zongoraművész és a Kelemen Kvartett közös koncertje a Zeneakadémián

0
35

A 20. századi magyar zene egyik meghatározó egyéniségének, Dohnányi Ernőnek a műveit játssza Frankl Péter világhírű zongoraművész és a Kelemen Kvartett szerdán a Zeneakadémia Nagytermében – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A Zeneakadémia első rezidens együttese, a kiemelkedő tehetségekből álló Kelemen Kvartett a Londonban élő Frankl Péter zongoraművésszel ad közös koncertet az Otthon a Zeneakadémián sorozat keretében – ismertette a műsorban Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneakadémia rektora.
Vigh Andrea elmondta, hogy a műsort, amelyben Dohnányi kamaramuzsikáját hallhatja a közönség, az emblematikus c-moll zongoraötös nyitja, amelyről maga Brahms is elismerően nyilatkozott. A koncerten felcsendül még az esz-moll zongoraötös, amely szintén remekműnek számít és az 1935-ös keltezésű C-dúr szextett.
A rektor beszámolt arról is, hogy a Zeneakadémia hét új bérletettel jelentkezik 2018-ban. A bérletek között megtalálja a közönség a Zeneakadémia szokásos, tradicionális sorozatait, mint például A fekete-fehér színeit, zongoraművészek előadásával, a Kamarazene mesterei című sorozatban pedig a Zeneakadémia professzorai és neves vendégművészek a romantika korszakából válogatták össze programjaikat.
Vigh Andrea szerint bérleteik évszázadokon és országhatárokon átívelő, sokféle stílust és műfajt ötvöző színes válogatást kívánnak nyújtani a komolyzene világából.
Mint mondta, a bérleteket az adventi időszakban nagy kedvezménnyel lehet megvásárolni. Hozzátette: az új bérletek mellett megjelent a Zeneakadémia új koncertmagazinja is.
Kitért arra is, hogy az ünnepi időszakban december 16-án, Kodály Zoltán születésnapjára emlékezve egy kóruskoncertet hallhat a közönség a Zeneakadémián, december 19-én pedig a reformáció emlékévének záróeseményét tartják az intézményben.
A következő évi programokról elmondta, hogy a 2018-as év aktualitása Debussy halálának 100. évfordulója lesz. A francia zeneszerzőre emlékezve szép szecessziós esttel találkozhat a közönség – tette hozzá. (MTI)

Megosztás