A NEMZETI ÉNEKKAR LIGETI ÉS KODÁLY MŰVET ÉNEKEL BRÜSSZELBEN

0
10

A Nemzeti Énekkar nagyszabású produkcióval lép fel november 10-én 20.00 órakor a BOZAR Henry Le Boeuf termében. A Kodály Zoltán emlékév alkalmából Brüsszelben is megemlékeznek a zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulójáról. A koncerten Webern, Ligeti, Kodály és Bach művei csendülnek fel Stanislav Kochanovsky vezényletével, akit Oroszországban napjaink egyik legígéretesebb karmestereként tartanak számon. A Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba) a Belga Nemzeti Zenekarral Ligeti György Requiemjét és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus művét adja elő. „A nagyszabású produkció fontos lépés a magyar és belga együttműködések terén, hiszen közös kincsnek tekinti Kodály és Ligeti munkásságát, így először csendülhet fel a Psalmus Hungaricus a BOZAR-ban” – olvasható a Balassi Intézet Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálatának oldalán. A hangversenyen a Ligeti és Kodály darabok mellett elhangzik még Anton Webern Im Sommerwind és J. S. Bach Tocca und Fugue BWV 565 (Orch. Leopold Stokowski) művei is. Az est szólistái kiváló énekművészek: Tetiana Zhuravel (szoprán), Kálnay Zsófia (mezzo) és Brickner Szabolcs (tenor). A nagyszabású előadás a Müpával közös együttműködésben valósul meg.
Tegnap tartották a Nemzeti Énekkar és a Belga Nemzeti Zenekar első közös próbáját, amelyről Somos Csaba karigazgató rendkívül boldogan számolt be. A zenekar tagjai a Ligeti mű eléneklése után hátrafordulva tapsolták meg a kórust. Nagy élmény ez az énekkar számára, hiszen a darab megtanulása hosszú és alapos előkészítő munkát igényelt. A koncerten köszöntőbeszédet mond Magyarország belgiumi és luxemburgi nagykövete, Nagy Zoltán.

Az est programja:
Anton Webern Im Sommerwind
Ligeti György Requiem
Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus
Johann Sebastian Bach Toccata und Fugue, BWV 565 (Orch. Leopold Stokowski)
Km.: Tetiana Zhuravel szoprán, Kálnay Zsófia mezzo, Brickner Szabolcs tenor énekművészek, a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) valamint a Belga Nemzeti Zenekar
Vezényel: Stanislav Kochanovsky

Megosztás